Črnjanska smer v Veliki babi

Kako je naneslo, da sem se v torek 11. 9. namesto po Miškolinovi smeri odpravil proti desni, sem že napisal. Včeraj sva z Zdravčem zgornji varianti dodala še spodnji del. Izstopila pa sva po Miškolinovi smeri. Moja poizvedba s pomočjo Anje Karničar mi plezarije ni povsem razjasnila. Davo je napisal: “…. zgoraj po cretju se je veliko hodilo ob iskanju Jerneja, potem smo se spuščali čez črno plato dobro vidno na posnetku,…. Po prečenju v desno sem vsaj sam pozimi večkrat hodil,… Dodelava smeri v spodnjem delu bi križala mnogo smučin. ” Ko sem vse to večkrat prebral in glede na to, da nikjer, kjer sem v torek plezal sam ali tam, kjer sva včeraj plezala z Zdravčem ni bilo sledi morebitnih predhodnikov menim, da sva vendarle preplezala prvenstveno smer. Iz Davovega pisanja ( hoja zgoraj po cretju, spuščanje po vrvi in hoja pozimi desno od prečnice) pa se mi zdi nekako jasno, da desno od Miškolinove smeri še ni kdo poleti plezal po liniji, ki sem si jo sprva nenačrtovano izbral. Sicer pa se bom ob prvi priliki oglasil pri Davu in bova zadevo v osebnem stiku najlažje razčistila. Morda pa se bo ob opisu, sliki in skici oglasil še kdo.

ČRNJANSKA SMER

Zgornji del plezal Igor Radovič 11.9.2012, spodnjega Zdravko Grosar in Igor Radovič 16.9.2012.

Ocena: IV-/III, 400 m (+200)

Smer večinoma poteka v kar dobri skali, naletiš pa tudi na krušljive odstavke. Mestoma je izpostavljena. V smeri je pet klinov..

Opis: vstop je enak kot za Miškolinovo smer. Nato po Grapi, dokler na levi ne zagledaš klina z zanko iz pomožne vrvice (od vtopa dobrih 200 višinskih metrov). Navzgor pol raztežaja, nato prečnica po krušljivih policah in okrajkih 15 m levo proti rušju ter ob njem še malo navzgor. Desno v plati (2k) in ob črni plati naprej do stika z Miškolinovo. Daleč proti desni preko plati in žlebov do previsne zapore (k), spust po gruščnatem okrajku v grapo ter proti desni rahlo navzgor. Po desni strani grape kake 10 m navzgor na od spodaj viden okrajek, po njem desno, 2m navzgor do malega rušnatega grmiča in preko kratkega previsa (k) v krušljiv žleb. Po njem in plateh levo od rušja navzgor, 10 m preko rušja na drnast svet, ki ga prekinjajo “pakleniški radiatroji.” Pod vršno zaporo dolga prečnica proti levi in ob prvi možnosti desno navzgor na označeno pot točno pod veliko zajedo, ki pelje proti vrhu.

Lp Cigi

Črna - plezala z Zdravčem, rdeča - plezal sam
Zdravč v vstopnem raztežaju, po katerem je tekel pravi potoček
Začetek prečnice v prvem raztežaju nad Grapo
Stena je bila suha, na policah in v izstopnem žlebu Miškolinove pa sva naletela na ostanke snega
Na začetku lepega kamina v Miškolinovi

 

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

5.431 Responses

Dodaj odgovor

TERANOVA SMER

Štirje člani AK Črna, Andrej, Janja, Matevž in Marko, so 14. 1. 2024 obiskali pravljično zimsko Jezersko. Za cilj so si zadali snežno/ledno Teranovo smer

Preberi več »