Detektiva v Lanežu 1983 leta

Ko se je v 80. letih govorilo, da Miha pripravlja plezalni vodnik za Raduho, smo alpinisti takratne generacije pravzaprav šele začeli odkrivati  tudi steni Laneža in Durc. A tam so plezali alpinisti že pred nami, le da je o tem ostalo zelo malo znanega. Zato smo poimenovali vse grape, grebene in druge smeri, ki smo jih preplezali in še niso imele svojega imena. Zagotovo je bila že prej preplezana kaka smer, ki smo jo mi odkrili na novo, a o tem ni bilo nobenega zapisa ali ustnega vira.

Tako sva davnega novembra 1983 tudi z Davorinom iz AO TAM šla raziskovat v Lanež. Grapo, ki sem jo ponovil danes sva zato poimenovala kar Detektivska (M, 135 m). Po tej grapi večinoma sestopamo, tako poleti kot pozimi. Ne spomnim se, kdaj sem jo nazadnje plezal navzgor, so pa od takrat zanesljivo minila leta. Danes sem moral zaradi majhne količine novega snega na nekaj mestih biti kar pazljiv, še posebej v prvem raztežaju ob kaminu, pa tudi zgoraj, ko sem za popestritev zavil malo po svoje.

Spremljala me je megla in rahlo sneženje ter v nov sneg odeta očarljiva gorska pokrajina.

Igor

001 002 003 006 007 008 009 010 011 012 014 016

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

5.431 Responses

  1. Moj Roko, nazadnje sem sestopal po tej smeri 19. aprila letos.
    24.12.2011 sem šel gor po Butalski iskat rokavice, ki sem jih pozabil na štantu 2. tedna prej, ko sva plezala s Primožem. Po Detektivski pa sem SESTOPIL. Takrat si ti plezal z Zapijem, razmere pa so bile do k….

    Tako imam zabeleženo 🙂

Dodaj odgovor

Zadnje novice

Zahvala sponzorjem

Otroci so naše največje bogastvo in semena, ki jih je dobro primerno zalivati, da bodo postala cvetovi naše družbe. Največ, kar lahko storimo za njih,

Preberi več »