Južni raz v Kordeževi rami

V soboto sva se času primerno s Frančkom pozno zjutraj podala po lovski poti proti Gladkemu žlihu in preko njega do vstopa v Južni raz Kordeževe rame. Po iskanju začetka smeri in občudovanju ‘plezanja’ gamsov po 4kah navzdol, sva le našla pravi vstop. V vodničku vrisan in skiciran vstop, zdaleč ni pravi, zaradi tega je bilo potrebno ‘prelavhat’ cel del stene, da se lahko orientiraš in si skladno z vrisom in skico v smeri v drugem cugu. Plezarija sama je bila uživancija, grela sva se na vročem soncu ter uživala v razgledih na doline pod seboj. Edina senca in posledično mraz ter ‘zanohtani’ prsti je bila v detajlu smeri, ki je bil pri meni še vedno v senci, Franček pa se je v tem delu že sončil. Kljub pozni uri vstopa, 12:55 sva bila še vedno malo prehitra 🙂 Ko sva se ob malici nastavljala večernem soncu, sta v dolini že pritiskala mrak in mraz. Ker brez vrha ni smeri, sva jo na hitro mahnila tja, se navžila v razgledih proti Velikem Kleku in jo popihala iz vrha v dolino.

Kljub novembru se  v Peci še vedno da uživat v plezariji.

Franc in Rok

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

5.431 Responses

 1. Južni raz ???

  Ne vem, morda sta ga prav plezava Jaz sem ga že ene 3-krat, pa še dons ne vem, a je bvo prav. Enkrat ziher z Savellijo po enem kurčavem kaminu pozimi v spodnjem delu.

  No, mav dvomu o opisah v Peci nav škodvo.
  Z Dodijo sma ž zmejena za pravhane. On, ki ga je prvič zlezu praji, da naj bi ga bvo kr kako doro stotko (+ 100) več, kot je v “osebnem” vodničku zabeležu Miha.

  V tstem privatnem vodničku voh tut prebereš, da je smer Bini-Fika sam varianta smeri Zajede Gretke Ditinger. Je pa BF korektna in samostojna smer čez tisto rdečo zajedo v MR. Kdor tega ne verjame, naj povpraša Boruta Mav(u?)kota-Biserja, ki je letos 19. julija na AN spraševal, kdo je tam že plezal, saj sta s soplezalcem naletela na kline.

  B še kero voh reku – se ve na ka, pa bom rajš počaku kak izziv.

  Evo, čestitke za J raz (tak al pa drugačn, Dodijev ziher ne :),

  Pa naj izrazim še razočaranje, da avtorju vodničkja ne morš kaj dotumbat.

  Cigi

  1. Hvala za čestitke. Sabo sva mela Frančkov stari vodniček (podatke objavim predvidoma jutr, ko ga bom mel na mizi)in Mihanovga tudi. V starem je ‘detaljna’ skica smeri. Franc je par bart biv gr in isku smer, zato sma si pomagava z Mihanovmo vodničku, kjer je vrisana smer. Žal napačno saj Miha, kljub temu, da je zlezu vlko smeri vseh pač ni utegnu. Biv nama je pa v pomoč pri iskanju.

   Sama dolžina smeri pa ne more biti daljša od vpisanih 165m, saj enostavno ni stene. Midva sva jo potegnava črez v treh cugih, kakega pol cuga pa sva solirala. Smer bi se enino lahko nadaljevala po grebenu, ko prideš iz zajede, taj bi bvo eventuelno možno dodat še 100m sam tam je šprancir in ne plezarija. Izbirala sva logične naravne prehode. Na začetku drugega cuga je res en 3 metrski kamin-ki pol preide v zajedo.

Dodaj odgovor

TERANOVA SMER

Štirje člani AK Črna, Andrej, Janja, Matevž in Marko, so 14. 1. 2024 obiskali pravljično zimsko Jezersko. Za cilj so si zadali snežno/ledno Teranovo smer

Preberi več »