Najdaljša smer v Mali Raduhi

Avgusta 2010 sva z Zdenčem v Mali Raduhi preplezala novo smer. Glede na najina leta ter alpinistični staž ji je najbolj pristajalo ime Smer veteranov (-IV/III, 185 m). Smer do danes še ni bila ponovljena.

Prvo ponovitev sem načrtoval z Benjaminom Ravnikom z Jesenic. Razmere so bile v sredo zelo slabe. Benjamina še ne poznam dobro, saj bi bilo to najino prvo skupno plezanje, zato si ga nisem upal povabiti, da mi ne bi očital, v kako sranje sem ga zvlekel. Je pa Benjamin danes nenapovedano vseeno prišel pod Raduho in v Lanežu presmučal Butalsko grapo. To mi je sporočil šele po opravljeni turi.

Željo, da bi po 27 letih plezalne abstinence zopet nekaj splezal, mi je v petek, ko sem urejal vitrino v centru Črne, izrazil Alojz Kompan. Tista vitrina tam le ni kar tako. Strinjal se je z mojim predlogom, da greva bolj pogledat, kake so razmere, kot pa resno plezat. Danes zjutraj se je še pred dogovorjeno uro, kar je v našem klubu bolj izjema kot pravilo, pojavil pred mojim domom s plezalno opremo, ki sodi bolj v muzej kot steno. Za mano bo pa že prikrempil, če bova sploh kaj zlezla, sem si mislil. In sva, pa tudi Lojz se je kar dobro držal po tako dolgi plezalni odsotnosti.

Smeri veteranov sva dodala spodaj še 115 m in nastala je najdaljša smer v Mali Raduhi (75st/50-70), 300 m). Le dvakrat sva uživala v dobrih004 razmerah kake 20 m. Vse ostalo je bilo zoprno plezanje s prebijanjem tanke skorje, pod katero se je vse mlelo, kot bi stopil na drobne krogljice. Zelo kočljiv je bil 30 m dolg raztežaj s slabim varovanjem, kjer bi se moje plezanje po hitrem postopku lahko končalo več 10 m nižje (na sliki sem tisto mesto označil z rdečo). A izkušnje in preudarno napredovanje so nama omogočili, da sva si po dobrih štirih urah na robu stene zadovoljna segla v roko.

Morda pa bo Lojza spet potegilo zraven. Je kar nekaj let mlajši od mene in časa ima še dosti.

Danes pa moram napisati – srečno.

Igor

Tole fotografijo je posnel Benjamin Ravnik, ko sem plezal tisti kočljiv raztežaj.
Tole fotografijo je posnel Benjamin Ravnik, ko sem plezal tisti kočljiv raztežaj.

003 008 012 014 017 028

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

Dodaj odgovor

TERANOVA SMER

Štirje člani AK Črna, Andrej, Janja, Matevž in Marko, so 14. 1. 2024 obiskali pravljično zimsko Jezersko. Za cilj so si zadali snežno/ledno Teranovo smer

Preberi več »