Nika in Bela ženska v Mehiki

Pozdravljeni,

Spet sem šla malo v klanc… Tokrat sem se dotaknila snega. Razgled je bil čudovit, sonce močno in prav tako veter.

Iztaccihuatl (Bela ženska) je krasotica poleg Popocatepetel-a. Vrh oz. njena joška je visoka 5230 metrov… Nisem šla na cimo, sem se pa sprehajala po njenem vratu:) Teniski niso najboljša obuja za zmrznjen sneg in mraz, nisem imela spremstva (vreme je lahko muhasto in lahko hitro zaideš) in važno mi je, da se malo dotaknem hribov in nadiham redkega lufta.

945Pa še Azteška zgodba, ki se je drži: Iztaccihuatl je bila princesa, zaljubljena v bojevnika Popocatepetla. Cesar ga je poslal v vojno v Oaxaco z obljubo, da dobi Iztaccihuatl za ženo, ko se vrne. Seveda je oče pričakoval vojakovo smrt, saj princese ne bi želel predati navadnemu vojaku. Laži so bile popularne že takrat in tako so princesi rekli, da je njena ljubezen padla v bitki. Dekle je od globoke žalosti umrlo. Ko se je Popo vrnil, je odnesel njeno truplo iz Tenochititlana in pokleknil ob njenem grobu. Bogovi so ju pokrili s snegom in ju spremenili v gori. Izztacihuatl je tako postala Bela ženska, Popocatepetl pa aktiven vulkan, ki v besu zaradi izgube svoje drage, bruha ogenj.

Bodte fajn,

Nika

IMG_2123

IMG_2132

IMG_2133

IMG_2147

IMG_2152

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

Dodaj odgovor

TERANOVA SMER

Štirje člani AK Črna, Andrej, Janja, Matevž in Marko, so 14. 1. 2024 obiskali pravljično zimsko Jezersko. Za cilj so si zadali snežno/ledno Teranovo smer

Preberi več »