Še ena nova v Lanežu

Danes zjutraj sva se pod Lanež namenila s povratnikom Zdravčem. Ko sva v ponedeljek z Zdenčem plezala Sončni mrk, mi je pogled nenehno uhajal proti desni. Seveda ni bilo sile, ki bi me danes ustavila, da ne bi šel preverit videnega. In ni nama bilo žal, nasprotno, prav uživala sva v čvrsti beli skali z imenitnimi prijemi in stopi. Najbrž ne pretiravam če napišem, da je to najlepša smer zmerne težavnosti v Lanežu v odlični skali, ki jo sicer dvakrat prekineta kratka, malo bolj naložena odstavka, a to dobrega vtisa nad navdušujočim plezanjem ne pokvari.

Danes moja najmlajša hčerka praznuje, a je kljub temu požegnala mojo danajšnjo plezarijo.  Zdravč se je takoj strinjal s predlogom, da ji namesto rožic podariva današnjo smer. In tako se je na Dašin 29. rojstni dan rodila njena smer.

DAŠINA SMER

Plezala Zdravko Grosar in Igor Radovič 8.9.2012.

Ocena: V/IV, 150 m

Vstop je približno 3 m desno od vstopa v Sončni mrk. Smer poteka večinoma v imenitni čvrsti beli skali.V smeri sva pustila 6 klinov, ponavljalcem pa bo prav prišel še set friendov.

Opis: Vstop je ob izraziti lopi (k), nad njo proti levi (k je v višini plezalk) ter takoj  nazaj proti desni (k) in čez malo bolj siten detajl na varovališče (k, 30 m). Pod platmi prečiš malo proti desni, se nekoliko vzpneš (k), zgineš za rob in se čez drugo krušljivo mesto povzpneš na desno stran izrazitega stolpa. Prečiš Bombarderko in po kratki, a očitni zajedi v desni steni dosežeš krajši previs, ki ga premagaš v oporni tehniki proti desni (k, izpostavljeno). Po travnati polički prečiš desno nekaj metrov (35 m). Čez strmo stopnjo naravnost navzgor ter po žlebu do grebena z rušjem ter po naslednjem levo do drugega rušja (35 m). Od tu kreneš levo pod izrazito glavo še raztežaj in pol do roba stene.

Srečno, Cigi

 

 

 

 

 

Rumena - Sončni mrk, rdeča - Dašina, modra - Bombarderka
V prvem cugu
Tudi iz prvega
Ne vem, zakaj tako grdo gledam, ko sem pa tako užival
Zdravč v vršnem delu smeri
Več kot zadovoljna sva pospravila opremo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

5.431 Responses

Dodaj odgovor

TERANOVA SMER

Štirje člani AK Črna, Andrej, Janja, Matevž in Marko, so 14. 1. 2024 obiskali pravljično zimsko Jezersko. Za cilj so si zadali snežno/ledno Teranovo smer

Preberi več »