Sončni mrk v Lanežu

Bratranec Zdenč je imel včeraj prost dan, jaz pa sem si vzel pol dopusta. Ko so zvonovi v črnjanski fari opoldne odbili svojo melodijo, sva se zapeljala do Bukovca in jo mahnila pod Lanež. Tam mi je v četrtek padla v oči nova linija desno od Nedolžne. V megli sva se zapodila čez še precej mokro steno in preplezala lepo smer. Tistih nekaj krušljivih odstavkov v prvem 60 m dolgem cugu smer ravno prav zabeli, da zajameš sapo in poskušaš biti bolj podoben balonu kot alpinistu. A ni posebej hudo, ravno prav, da te malo razrajca. Ostala dva in pol cuga sta le še formalnost da dosežeš rob stene.

Sestopila sva po Detektivski grapi, ki je postala že kar tradicionalni sestop v tem delu Laneža.

Pri Bukovcu sem tudi zvedel, da se je nesreča tistega holcarja pretekli četrtek kjub hudi poškodbi dobro končala s helikopterskim prevozom in posegom v Kliničnem centru v Ljubljani.

Zdenč pa mi je tudi prišepnil, da sta Grega in Keks prejšnji vikend plezala Levo od plat in Dorkino.

SONČNI MRK

Plezala Zdenko Žagar in Igor Radovič 3.9.2012.

Ocena IV+/II, 150 m

Smer poteka med Bombarderko in Nedolžno. Vstop je isti kot za Nedolžno. Od starega klina z obročkom Nedolžna krene levo po polici proti izraziti zajedi. Za varno plezanje priporočava vsaj dva navadna klina, 1-2 U klina ter set friendov. V smeri je ostal en bong klin.

Opis: Od starega klina z obročkom naravnost navzgor ob izraziti poči ter rahlo proti levi. Pod previsom desno do manjšega grma. Od tu čez pragove diagonalno proti levi v žleb. Pod rušjem prečnica 15 m desno proti grapi. Levo ob grapi preko razčlenjenih plati in pragov naravnost navzgor v smeri izrazite glave ter desno na rob stene.

lp, Cigi

Modra - Nedolžna, rdeča - Sončni mrk

Priprava
Meglen začetek

V najbolj kočljivem delu smeri
Zdenč
Na robu stene

 

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

5.431 Responses

Dodaj odgovor

Zadnje novice

PLEZALCI POZOR!

Vsi kateri se odpravljate plezat v Burjakove Peči ali balvane v Toplo bodite pozorni na svoje jeklene koničke!Že drugič je bil opažen nepridiprav na delu!

Preberi več »

Plezalni tabor v Kotečniku

Ravnokar smo zaključili plezalni tabor v Kotečniku. Tabor je bil namenjen najmlajši skupini (9-10 let). 3 dni plezanja, nore igre, uživanja v naravi. 3 dni

Preberi več »