PREDSTAVITEV

Alpinistični klub Črna je bil ustanovljen leta 1974, sprva v obliki odseka pri Planinskem društvu Črna. Pred tem so bili črnjanski alpinisti vključeni v AO Ravne na Koroškem, od 1962 leta do ustanovitve AO Črna pa v Koroški alpinistični odsek. Med vodilnimi alpinisti pred ustanovitvijo AO so bili: Drago Zagorc, Ferdo Pušnik – Dodi, Karel Geršak in Edi Drofelnik – Školčki. Podpisali so se pod številne težke prvenstvene smeri v domači Raduhi.

Dodi in Drago sta bila tudi soavtorja znamenitega Zmaja v Ojstrici. Drago je bil med prvimi solo plezalci (Rumena zajeda, Čopov steber, …), na kar so takrat gledali precej zadržano. 1970 leta sta se Edi Drofelnik – Školčki in Karel Geršak udeležila odprave v Trolltind na Norveškem.

Po ustanovitvi AO Črna je vodenje odseka prevzel Milan Savelli. Sledili so mu Igor Radovič, Milan Plesec, Miran Kaker, Gregor Lačen, ponovno Miran Kaker, nato Mitja Skudnik, danes pa zopet Igor Radovič. 1996 leta se je AO na pobudo Gregorja Lačna preoblikoval v Alpinistični klub Črna.

Od ustanovitve naprej so člani AO in kasneje AK nanizali številne uspehe. Preplezane so bile mnoge prvenstvene smeri in težke ponovitve v domačih in tujih gorah: 1975 Poljska smer v Eigerju (Edi Drofelnik in Rajko Robnik), dve leti kasneje severna stena Matterhorna (Jože Emeršič in Silvo Lupša), v naslednjih letih pa še številne smeri v Dolomitih, pogorju Mont Blanca ter drugih domačih in tujih gorah.

Organizirali smo šest samostojnih alpinističnih odprav. Prva je bila 1979 leta v Romsdalske alpe na Norveškem. 1987 leta smo poskušali v Karakorumu osvojiti Rakapoši, a nam jo je zagodlo izredno slabo vreme. 1995 leta je sledila odprava v Yosemite, kjer sta v El Capitanu Gregor Lačen in Iztok Mihev opravila prvo ponovitev tehnične smeri Winds of Change (A5). Čez štiri leta smo se črnjanski alpinisti mudili v Cordilleri Blanci. V Huantasanu so Gregor Lačen, Iztok Mihev in Matej Flis preplezali prvenstveno Koroško smer. Naslednja je bila odprava v Patagonijo, ki je zopet odmevala s težko prvenstveno smerjo v Cerro Almiranteju (Eol, VIII-, G. Lačen in T. Jakofčič). Ob 35 letnici organiziranega alpinizma v našem kraju smo 2009 ponovno obiskali Cordillero Blanco. Med drugim smo v pettisočaku Yanapacchi preplezali prvenstveno Črnjansko smer (Zdenko Žagar in Igor Radovič).

Naši člani so bili udeleženi tudi na številnih drugih odpravah: v perujskih kordiljerah, Aconcagui, Kavkazu, Himalaji, Karakorumu, Aljaski, Patagoniji in drugje. Na teh odpravah smo opravili številne pristope, ponovili mnoge smeri ter preplezali nove linije na številne gore. 1980 leta so v okviru Koroške odprave v Cordillero Vilcanoto Zdenko Žagar, Igor Radovič, Stanko Mihev in Rok Kolar kot prvi preplezali zahodno steno šestisočaka Pico Tres. V desetletju, ki je sledilo so odlične vzpone opravili še Milan Plesec, Teodor Jelen, Tomo Jeseničnik in Miran Kaker. Nekaj let kasneje se jim je pridružil še Mitja Skudnik.V zadnjih 15 letih pa s svojimi vrhunskimi vzponi izstopa Gregor Lačen. Bil je na dveh osemtisočakih: Everestu in Daulagiriju. Z Daulagirjem je postal prvi Korošec, ki je stal na vrhu osemtisočaka. Med njegove izjemne dosežke sodijo prvenstvene smeri v Devils Tower (A5), Cayesu (ED,VI,6), Huantasanu (ED,VII), Cerro Almiranteju, Taulliraju (VI,6b,M5) in Fitz Royu (VIII-,VII). Zelo dolg je tudi njegov spisek mnogih drugih vrhunskih vzponov.

Član AK Črna je bil do svoje smrti pod osemtisočakom Manaslujem tudi Franc Oderlap. Je edini Slovenec, ki se je povzpel na najvišje vrhove vseh celin. Poleg Everesta  je osvojil tudi osemtisočak Cho Oyu.

Od ustanovitve naprej v okviru alpinistične šole skrbimo tudi za izobraževanje in vzgojo novih generacij alpinistov, ki so se jim v zadnjih letih pridružili tudi mladi perspektivni športni plezalci. Tako v okviru AK Črna združujemo alpinizem in športno plezanje

Skrbimo za plezališče Matvoz in Burjakove peči. Slednje sodi med najboljša v Sloveniji in postaja vedno bolj priljubljeno med slovenskimi, pa tudi tujimi športnimi plezalci. K popularizaciji Burjakovih peči prispeva zdaj že tradicionalni največji športno plezalni dogodek v Sloveniji – Cahn Climbing Competition Topla (CCCT), katerega soorganizator je tudi AK Črna.

V okviru tradicionalnega koroškega turističnega tedna v avgustu smo po ustanovitvi AO vsako leto v Obistovih pečeh v centru Črne demonstrirali plezanje in reševanje v gorah. Zadnja leta ga je nadomestilo tekmovanje športnih plezalcev v balvanskem plezanju Mastn grif, s katerim vedno znova afirmiramo vse bolj priljubljeno in množično rekreativno in tekmovalno športno plezanje.

Od decembra 2009  vzdržujemo in upravljamo z umetno plezalno steno v občinski telovadnici.

Skupaj s koroško Gorsko reševalno službo vsako pomlad v Grohotu organiziramo družabno športno prireditev Spust izpod Raduhe. V avgustu v spomin na ponesrečene alpiniste organiziramo komemoracijo pod Raduho, v decembru pa srečanje vseh koroških plezalcev.

Našo dejavnost pogosto predstavimo širšemu krogu ljudi z različnimi predavanji.

Igor Radovič