Včeraj po službi sem jo mahnil proti Košuti. Pred časom mi je Milan Plesec svetoval lepo turo čez Cjajnik in na Košutnikov turn ter sestop po drugi ferati nazaj do koče. Pa ni in ni bilo časa. Do včeraj. A dan je sedaj kratek in turo sem moral skrajšati. Seveda to ni alpinistična tura in kot taka ne sodi na našo stran. Razen, če jeklenice ne uporabljaš zgolj kot varovalo…
Cesto do koče pod Košuto sem zgrešil, ker sem preveč zagreto telefoniral. Potem se mi ni ljubilo obračati, ker sem bil z avtom že visoko pod steno. Iz ene bolj zahodnih dolin sem sprečil čez greben in jo nad kočo čez melišče ubral proti stolpu. Ko se začnejo jeklenice, brez pasu, čelade in samovarovalnega kompleta naprej ne smeš. Marsikje se postavi pot čisto pokonci, stopi so skopi. Kljub trudu popolnoma brez prijemanja za jeklenico ni šlo. Morda naslednjič. Ferata je zračna in jo za kak trening toplo priporočam. Še danes, med dežurstvom na Brniku, čutim mišice, ker je bilo treba kje potelovadit.
Sestopil sem v Cjajnikovo škrbino in iz nje po vzhodni grapi (zaradi krušljivosti je ne priporočam; sploh če nisi sam in vališ reko kamenja navzdol). A te hitro pripelje nazaj na melišče. Za krožno turo na glavni greben Košute tokrat ni bilo časa. Naslednjič, saj je greben od Celovca oddaljen le kakih 30 km.

Priporočene objave

5.431 Comments

  1. Dragi Jurij, na stran spadajo vsa gorniška dejanja in doživetja naših članov in ne samo strogo alpinistične ture. Spet sem prebral nekaj novega in nikoli ne veš,kdaj utegne kaj prav priti.

    lp


Objavi komentar