Cogne

Ideja za odpravo vChamonix je padva prav sponatano ob laškem pero. S Bremzo sma se pravhava kako in kaj za podalšan vikend. Kr mi ni bvo za tahaniranje v domačih hribih sm predlago odhod nekam del, npr Chamonix in lejga deda, ko iz topa je izstrelu: Ja svda, taj pa nam ………….. smeh. Ker se nama bi prilegva družba sma odločitev deliva na interneto, vendar ni bvo nobenga konkretnega odziva. Zdenčo se nekot ni ratavo sprajt, Cigi pa je biv že zmejen in ni hotu postit tečajnikov na cedilo, čeprav bi z veslo šov co.

Cajta je bvo relativno vlko, Pečenko je tot napovedu fajn vreme zato sma meva kr ambiciozne in raznolike plane in sicer sma najprej sklanva dva dni lest slape v Cognah, pol jt turno škijat na Grand Paradiso, pol pa podalšat do Chama in tam zlest dve dovgi grapi.

Na odpravo sma se prprajva, zrihtava vso potrebno opremo, se informirava, sposodva vodničke, prštimava vse potrebno in skor odrinva, ko mi je Bremza sporoču, da se nama bo prdružu še Rajč (po novem Grapa). Po cevi noči vožne in pomladanskih temperaturah nismo meli kaj prida upanja na dobre ledne razmere v Cognah, vendar so nas ob prihodu do Lillaza pozdravili kipeči in bogati slapi. Klicu se seveda nismo mogli upret, zato smo se podkrepili in preoblekli ter napadli prvi slap E’ tuto relativo, ki se nam je na pogled zdel primeren. V slapu smo bl prvi vendar le za pet minut, ko so se nam pridružli 3 židi (dva deda in ena fajn dčva). Mavo bol pol je pršvo še 6 plezalcev, ki so zaradi lezenja ‘terminatorjev’ ornali po prvem cugu. Po neki urah lezenja smo izstopili in takoj napadli sosednji slap Eau de cristaux, ki ga zaradi pomladanskega sonca in padajočih sveč nismo dokončali.

Zvčr smo bli mavo preveč zjamrani, da b spali na mrazo, zato smo si samo za prvo noč prvošli spanje v hotelu, ki nam ga je priporoču Čmarko in sicer Belvedere.

Zjutra smo si izbrali nov cilj in sicer slap Tuborg, ki smo ga lezli do 3h popovdan. Razmere v slapu so ble odlične. Kkr bi rkli cepini sograbli v nulo. Nakar sma z Bremo sva še viši v en slap, ki ni biv označen in sma pričakovala super razmere, kot so bile v Tuborgu. Vendar so ble na najino nesrečo razmere čist drgačne in so se devali talarji, spet je bvo trba narest Abalakova.

Zato sma sestopva v temi. Teta v hoteu Beledere je meva povno in smo iskali drug hotel. Po neki neuspelih poskusih (zaprto ali pa neprijazni zaposleni) smo našli hotel v Lillazu.

Zjutra smo se napotili proti novem slapu Il mitomane. Sonce je povna žgavo v slap in le sreči se mamo zahvalit, da sm se 10 sekund pred padcem sveče odmaknu izpod nje. Po padli sveči so se nam zatresle hlače in smo obrnali.

Ko smo šl zad, nam je ž bvo žav, da smo obrnali in smo posledično napadli sosednji slap El candelabro del coyote, ki je bil tudi naš najzahtevnejši slap. Bremza je lezu naprej saj sm js mev še vedno….. Sestopli smo sept v temi.

Nasledni dan zutra smo napadli slap, ki nam ga je priporoču en Francoz in sicer Lillaz Gully. Slap naj bi biv klasika. Kejkr smo ž bl našponani smo ga na hitro preleteli in se odprajli v Chamonix. So pa definitivno uživali v pogledu na Mont Blanc.

Po vrnitvi iz Chama, nam je še neki mankavo, zato smo se odločli, da bomo šl še na nočno varjanto slapa Cascades de Lillaz. Izkušnja je bva noro dora in celo tejk navdihnjena, da smo solirali najtežji 30 metrski skok.

Vrnali smo se pozno po polnoči. Rajč se je odloču, da zaradi premočljivih šuhov nasledn dan ne bo z nama napadu 600m slapa Cold colouar. In tk smo po 3 urnem spanju napakirali, se najedli in sprajli v dolino proti slapu. Proti pričakovanju v slapu nisma bva sama, kar naju je na začetku nekoliko oviravo pri cajto. Bol pozno pa predvsem pri letečem ledu.

Na vrhu so ble razmere tk mokre in vreče, da sma se brez oddiha začeva abzajlat. Spet sma sestopva v temi, kjer naju je Rajč čaku z župo in napov spakiranim avtom.

Slediva je dovga vožna domo, ki smo jo kljub 120km mgle srečno prestali.

Zdaj pa ž naberamo energijo in ideje za nasledno pahajanje.

Zlezli:

1.) 4.2.2011- E TUTO RELATIVO                                       200m WI 4 70°/85°-90°
3.) 6.2.2011- EL CANDELABRO DEL COYOTE                  180m WI 4+/5 85°/90°
2.) 5.2.2011- TUBORG                                                       200m WI 4+/5 75°/80°-90°
4.) 7.2.2011- LILAZ GULLY                                               200m WI 4 90° M4+
5.) 7.2.2011- CASCADE DE LILLAZ (NOČNA)                    250m WI 3+ 75°/85°
6.) 8.2.2011- COLD COULOIR                                             600m IV  WI4+ 85°/90°

LP in srečno štir letni cajti

PS: na strani lahko do kurca oblikuješ objave in je to treba popravit v čimkrajšem cajto.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

5.431 Responses

Dodaj odgovor

TERANOVA SMER

Štirje člani AK Črna, Andrej, Janja, Matevž in Marko, so 14. 1. 2024 obiskali pravljično zimsko Jezersko. Za cilj so si zadali snežno/ledno Teranovo smer

Preberi več »