Kemperle-Murovec v Dolgem hrbtu

Ker je za uspeh na Broad Peaku tudi Davo Karničar močno držal pesti (saj je tudi sam Korošec!), sem se po prihodu domov kmalu oglasil pri njem v Gorniškem centru na Jezerskem. Zakaj se ne bi zmenila več o odpravi med plezarijo? Do tedaj se kljub skupnim odpravarskim izkušnjam še nisva navezala na vrv.

Davo pozna steno kot lastni žep, zato je odločitev o smeri padla kar hitro, (Kemperle – Murovec, III – IV, vstopno mesto V-, 1000m, 6 ur, najdaljša smer v Kamniških alpah). Do votline je plezarija lahka, tja do zgornje III težavnostne stopnje, morda  kak posamezen skok kaj več. Zanimivo je bilo poslušati o nastanku smeri in o zgodovini alpinizma na Jezerskem. Kljub dobremu tempu sva se ves čas pogovarjala; jaz sem bil aklimatiziran še iz Pakistana, Davotu pa je kondicija očitno prirojena. Od votline pelje najprej prečnica v levo  –  menda V-. Sledi kamin z mestoma krušljivo skalo, višje pa je skala vse boljša, razen značilne rdeče stene, kjer se spet rado kruši. Težavnost je  do vrha izmenjujoča. Super in dolga tura, še posebej v taki navezi, kjer sem od izkušenega alpinista in gorskega reševalca izvedel marsikaj, tudi o  alpinističnih odisejadah in reševalnih akcijah v stenah naokrog. Kozorogi na vrhu so spodbudili pogovor o lovstvu, saj je Davo tudi lovski čuvaj in na to (včasih tudi hribovsko) panogo sedaj gledam malo manj zaplankano. Tonetova kava, Sabinin štrudl na Češki koči in Petrina mineštra v dolini so bili le še pika na i.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

5.431 Responses

Dodaj odgovor

Zadnje novice

Vive le Fontainebleau

Letošnje leto mineva s svetlobno hitrostjo in z enako hitrostjo se približuje tudi poletje, s poletjem pa temperature v katerih lahko v plezanju zares uživaš

Preberi več »