Kemperle-Murovec v Dolgem hrbtu

Ker je za uspeh na Broad Peaku tudi Davo Karničar močno držal pesti (saj je tudi sam Korošec!), sem se po prihodu domov kmalu oglasil pri njem v Gorniškem centru na Jezerskem. Zakaj se ne bi zmenila več o odpravi med plezarijo? Do tedaj se kljub skupnim odpravarskim izkušnjam še nisva navezala na vrv.

Davo pozna steno kot lastni žep, zato je odločitev o smeri padla kar hitro, (Kemperle – Murovec, III – IV, vstopno mesto V-, 1000m, 6 ur, najdaljša smer v Kamniških alpah). Do votline je plezarija lahka, tja do zgornje III težavnostne stopnje, morda  kak posamezen skok kaj več. Zanimivo je bilo poslušati o nastanku smeri in o zgodovini alpinizma na Jezerskem. Kljub dobremu tempu sva se ves čas pogovarjala; jaz sem bil aklimatiziran še iz Pakistana, Davotu pa je kondicija očitno prirojena. Od votline pelje najprej prečnica v levo  –  menda V-. Sledi kamin z mestoma krušljivo skalo, višje pa je skala vse boljša, razen značilne rdeče stene, kjer se spet rado kruši. Težavnost je  do vrha izmenjujoča. Super in dolga tura, še posebej v taki navezi, kjer sem od izkušenega alpinista in gorskega reševalca izvedel marsikaj, tudi o  alpinističnih odisejadah in reševalnih akcijah v stenah naokrog. Kozorogi na vrhu so spodbudili pogovor o lovstvu, saj je Davo tudi lovski čuvaj in na to (včasih tudi hribovsko) panogo sedaj gledam malo manj zaplankano. Tonetova kava, Sabinin štrudl na Češki koči in Petrina mineštra v dolini so bili le še pika na i.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

5.431 Responses

Dodaj odgovor

TERANOVA SMER

Štirje člani AK Črna, Andrej, Janja, Matevž in Marko, so 14. 1. 2024 obiskali pravljično zimsko Jezersko. Za cilj so si zadali snežno/ledno Teranovo smer

Preberi več »