ODPRAVA PERU 2022 predavanje

Končno smo dočakali, da so si nekateri izmed naših najbolj alpinistično aktivnih članov vzeli čas in nas pogostili z lepim in zanimivim potopisnim predavanjem. Zagotovo je Peru eno največkrat videnih potopisnih, vsaj zame, a še vedno zanimivo in vsakokrat drugače. Vsaka ekipa da svoj osebni pridih in vsaka odprava je drugačna, nova. 

Tokrat so nizali pettisočake in šesttisočake kot za šalo. Zagotovili so, da so se počutili bolj utrujeni, kot je videti na fotkah, a vam zagotavljam, da so zgledali super. V najhujših trenutkih verjetno nobenemu racionalnemu človeku ni veliko do fotografiranja. Sploh, če te prebava zvije, je treba pač počakat s tem. In smo doživeli zelo prijeten večer s čudovitimi fotografijami in še boljšo družbo. Skupno so osvojili 6 vrhov nad 5000 m in 3 vrhove nad 6000 m nadmorske višine. Andrej Jež, Anja Petek in domačin Aritza Monasterio so v dveh dneh preplezali novo smer čez deviško vzhodno steno Hualkana (Fango Fiesta ED, M5, 60 – 85°, 1150 m).

Člani odprave so se enkratno in neponovljivo odrezali kot moderatorji ter si zelo lepo razdelili besede in smo zadovoljni ter potešeni, da smo jih osebno doživeli ter z njimi delili to veselje.

Seveda smo na koncu bili, milo rečeno, skromni z vprašanji, kar pač Korošcem na prireditvah že nekako pritiče ampak en odgovor sem na koncu od veteranskega dela publike, ki je bil večkrat v Peruju, le dobila in sicer na vprašanje, ki me pogosto zanima: kaj je drugače, kot pred dvajsetimi leti. In odgovor je bil: »Full je manj snega.« Ja, sem opazila… Pa še nekaj je, vse je veliko bolj turistično… a Slovenci še vedno znamo z »malim gnarjem« na velike vrhove in tu še vedno najdemo deviške stene in prvenstvene smeri.

Očitno smo tudi široko spektralni, kajti člani odprave niso pozabili niti na balvane, niti na športnoplezalne smeri, zadnji dan so se za piko na i udeležili še športnoplezalne tekme, kjer je Anja dosegla 2. mesto, Denis pa 3., vsak v svoji kategoriji. No in če so zadnji dan imeli še toliko energije, so zagotovo z bogato izkušnjo še bolj pripravljeni na naslednje podvige.

Člani odprave:

Andrej Jež, načelnik AK Črna in vodja odprave

Denis Arnšek, AK Črna

Davo Mihev, AK Črna

Anja Petek, AK Rinka

Matevž Gradišnik, AK Črna

Čestitke vsem članom odprave in hvala za tako čudovito predavanje. Pa varen korak!

Katarina Radovič

Foto: Špilč, Katarina

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

Dodaj odgovor

TERANOVA SMER

Štirje člani AK Črna, Andrej, Janja, Matevž in Marko, so 14. 1. 2024 obiskali pravljično zimsko Jezersko. Za cilj so si zadali snežno/ledno Teranovo smer

Preberi več »