Prima Ballerina v Mali Cini

Že dlje časa sva se z Luko Lindičem dogovarjala, da bi šla kakšno smer splezat, tokrat nama je le uspelo. Kljub dolgemu usklajevanja, sva naposled izbrala čudovito smer v južni steni Male Cine. Tako kot levo sosedo Otzie trifft Jeti, ki jo je leta 2000 preplezal tirolski alpinistični mojster Cristoph Hainz, takrat v navezi s še eno plezalsko legendo Kurtom Astnerjem, je dvanajst let kasneje z mlajšim soplezalcem Simonom Kehrerjem, preplezal še to, nekoliko težjo in jo poimenoval Prima Ballerina.

V soboto zjutraj, ko sva se zbudila na parkirišču pod Cinami, je bila temperatura le nekaj nad lediščem, zato se nama ni mudilo lesti iz spalk, vse dokler naju ni sonce obsijalo. V zimski idili sva počasi pozajtrkovala in se odpravila pod steno ter še tam čakala kakšne pol ure, da bi se tudi oprimki ogreli. Stena nad nama je močno vabila, midva pa sva bila vse bolj nestrpna, zato v prvem raztežaju nisva dočakala sonca. Plezati relativno težak raztežaj za segrevanje v hladu, se mi je poznalo še naslednje tri raztežaje, roke se kar niso odvile. Ali je temu res botroval mraza ali pa je bila kriva začetna ne sproščenost; imeti za soplezalca trenutno »top« slovenskega alpinista, res ni mačji kašelj?  Izbrala sva taktiko, da plezava vsak polovico smeri torej pet raztežajev v vodstvu, pri del je padel name, drugi na Luko. Po petih urah plezanja sva stala na robu stene in če ne bi bile roke (predvsem moje!) že precej izpite, bi si želel, da se takšno plezanje nadaljuje in nadaljuje. Zadovoljna, da sva smer preplezala »on sight«, sva se v slabi urci spustila čez smer do vznožja.

Ko sva se v petek ponoči iz Misurine peljala proti parkingu, je bila rampa za plačilo pregrešno drage cestnine odprta. Nazaj grede pa jo je vratar za nekaj sekund pozabil odprto, da sva lahko hitro zapeljala mimo in je Luka zaključil vzpon; ko se stvari poklopijo se pač poklopijo!

 

Prima Ballerina, Mala Cina, 7b, 340 m,

Luka Lindič in Grega Lačen, 07.06.2014

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

5.431 Responses

  1. Čestitke za imeniten vzpon.

    Se spominjam vajinega načrtovanega plezanja 29. januarja letos, ko je Luka obtičal nad Solčavo, pa sva nato midva sprčila Lojzov kamin in z vrha Raduhe občudovala vsak svojo auro. Jaz sem jo takrat videl prvič.

Dodaj odgovor

TERANOVA SMER

Štirje člani AK Črna, Andrej, Janja, Matevž in Marko, so 14. 1. 2024 obiskali pravljično zimsko Jezersko. Za cilj so si zadali snežno/ledno Teranovo smer

Preberi več »