Spomin – spominska smer Franca Oderlapa

Pred približno enim letom sva s Hrastom vstopila v Piramido (Velika Raduha) z namenom preplezati prvenstveno smer. Po treh raztežajih sva zaradi premalo oz. nepravilne opreme obrnila in si smer pustila za naslednji poskus. Več kot leto sem rabil za ponovni poskus v Piramidi, tokrat s Keksom. Miha že spet abstinira! Keks pa po dveh letih kr v prvenstveno.

Prvi trije raztežaji, poznani od lanskega leta so šli tekoče. Na mestu kjer sva lani obrnila, pa sva zdaj splezala 15 metrov horizontalne prečke na izrazit stolpič in od njega nadaljevala po desnem robu Piramide. Za tak raztežaj, ti je redko dano, da ga splezaš prvenstveno. Ves čas rahlo previsen, se pne po desnem obodu piramide, pod tabo je čista praznina do vznožja stene – zelo zračno. Varovanje v tem raztežaju nameščaš izključno s friendi in zatiči. Po tem raztežaju je sledil še šesti, zadnji težji, v monolitni plošči. Od tu naprej pa še ca. 100 m lažjega plezanja do roba stene.

Celotno smer je bila preplezana prosto na pogled s sprotnim nameščanjem varovanja (prvi trije raztežaji pač lani). Smer je konkretna, resna in navdušujoča, kot je bil najin prijatelj in soplezalec Franc, kateremu posvečava to smer.

SPOMIN  325 m, 1R VI+, 2R VII+, 3R VII+, 4R prečka, 5R VII, 6R VIII-, do roba stene še 100 m II/III.

Plezala: Miro Kaker – Keks in Grega Lačen

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

5.431 Responses

  1. Tudi jaz obema čestitam. Svoj delež ma tud Hrastel, zato tud njemu čestitke.Upam, da ga bo apstinenca kmavo minva in bo še kaj lepega zlezu.Kar se pa ocen tiče pa tek vemo, če Lačen leze pa še v Piramidi so pač take. Mogoč bo še pa kda kej tejga zlezu, da bo tud za nas bol ta “švohne”.

Dodaj odgovor

TERANOVA SMER

Štirje člani AK Črna, Andrej, Janja, Matevž in Marko, so 14. 1. 2024 obiskali pravljično zimsko Jezersko. Za cilj so si zadali snežno/ledno Teranovo smer

Preberi več »