Spoznavanje domačih sten

Od sobote do torka sma s Tanjo imela na sporedu spoznavanje domačih sten. Plezala sva namvreč 5 klasik, in sicer eno v Peci, preostale v Mali Raduhi. Vreme je tk hotvo, da sma se v soboto, ko se je Kordeževa rama malo posušila podava do fuzbal placa in dol do vstopa v Vigredno. Vstopila sva v poznih popoldanskih urah in ravno za mrak naročva bograč in pir pr Knolanu na koči. Načrte po takojšnji odpravi na Grohat nama je prekrižal prazen akumulator. Pomoč iz doline sva le dočakala in sva ji zelo hvaležna. Zahvaljevanje rešitelju je bil razlog za pozno vstajanje v nedeljo ‘zjutraj’. Na Grohat sva se odpravila z več kot poldnevno zamudo in imela časa dovolj le za plezanje Kamina v Durcah poznanega tudi pod Originalna smer. To je bila moja prva smer, ki sem jo navezan plezal v gojzerjih – prav zanimivi občutki, ki porajajo občutke spoštovanja do starejših generacij plezalk in plezalcev. Vreme tako v soboto, kot v nedeljo ni bilo nič kaj podobno poletnemu, saj sva dele smeri premražena  plezala kar v rokavicah. V ponedeljek je sledila spremeba vremena na bolje, prav tako se je spremenila najina dnevna bera smeri. Splezala sva namvreč Zagorčevo in Plate, ki sva jih izplezala v temi. Za zadnji dan dopusta in prvi pravi poletni dan nama je bila namenjena Mihova smer, ki sva jo splezala prav ‘gemitlih’ bez vsake naglice in po poznopopoldanskem sončenju sestopila do Grohata in naprej v dolino.

Mini plezalnega tabora v Koroških hribih sta se udeležila:

Tanja Šumnik in Rok Barbič,

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

5.431 Responses

 1. No, tut vdva sta bva pridna, ni kaj. Ampak sta specialista za večerno – nočne izstope. Še vdeno pa ne zastopm, zaka si si prejšno sredo tam ene pet ur pred temo pod ZZ-jem dal čelko na čelado. Če bi lezu s Tanjo, bi mi bvo vse jasno, ampak z mn 🙂

 2. Rok, povej ali so bile v Mihovi kakšne spremembe, blato ali grušč zaradi podora nad smerjo, na strani ŠAO sem namreč zasledil komentar in slike o širokem podoru,ki še grozi levo nad smerjo (nad kaminom)Fantje iz ŠAO-ja so plezali 16 junija,imeli so kar težave zaradi blata in grušča.V kratkem bi rad šel plezat to smer pa me zanima kako je z tem.Mogoče ima še kdo drug kakšne novice.
  Lep pozdrav Davorin

 3. Rok ob ogledu slik, sem videl, da je na sliki 16 slikano varovališče, ki naj ga ne bi več izdelovali, ker je ob padcu prvega precej bolj nevaren od pravilno izdelanega. Zakaj? Vabljen na tabor na Korošico, kjer bomo predstavili izdelavo varnejših sidrišč….

 4. Ne nism vidu vprašanja Davorina! Skratka, smer je malo naložena, ni pa bvo neke sile, meni se tudi ni zdela nič kaj bolj blatna, je pa nekaj šodra, ki se ga morš izogibat takoj ko prideš iz kamina. Najbolj izpostavljen del mi je bil prvi cug kjer je naloženo tolko, da ne morš narest nobenga dorga varovanja, prej maš pa nt sam en star klin (po moji oceni zadovoljiv)!
  Srečno

 5. Kar se pa varovanja tiče, sem dobil informacije od da je najbolš gurtna, ki se skrajšuje po potrebi – jo iščem in jo bom kupil ob prvi priložnosti. Varovališče na vozel naj bi bilo slabše kot izdelano na sliki, saj naj bi vozli močno zmanjšali nosilnost gurtne.
  Tabora pod Korošico se imam namen udeležiti, bom vesel vseh novih stvari, ki jih bom med taborom izvedel.
  LP Rok

 6. Rok , poglej slike na strani ŠAO odseka Velenje ,boš videl zakaj se zanimam za razmere,tam še visi en kup zemlje in skal lepo pripravljene za zdrs v Mihovo,mogoče pa sta že takrat plezala v mraku pa nista opazila …
  Pozdrav Davorin

 7. Davorin, če si si dobro ogledal slike na ŠAO in v moji objavi boš spoznal kamin in naslednjo sliko. Takoj ti bo jasno, da je bil lep jasen in svetel dan. Če ti ni za v Mihovo pač ne it. Js sm ti povedu moje mnenje, scer pa v hribih nikoli ne boš popolnoma varen!!!
  Srečno Rok

Dodaj odgovor

TERANOVA SMER

Štirje člani AK Črna, Andrej, Janja, Matevž in Marko, so 14. 1. 2024 obiskali pravljično zimsko Jezersko. Za cilj so si zadali snežno/ledno Teranovo smer

Preberi več »