Veliki Klek novembra

Ker me je Igor malo spodbodel, pišem na kratko članom AK. Pa naj bo še komu v spodbudo, če bo pozimi izkoristil bližino in višino tega hriba. Sam bom še gotovo tam.

Novembra sem bil torej  dvakrat gor, enkrat brez smuči (napaka – če nas ne bi gazilo več, ne bi prišli do vršnega križa). Prvič sem prespal v zimski sobi (depandansi za glavno kočo na Stuedlhuette (2800m) (takega luksuza pa skoraj še ne: štedilnik z drvmi,  s posodo in priborom, selekcijo hrane, ki jo pustijo alpinisti, nadstropje više pa dobri jogiji s čistimi dekami in blazinami. Za kakih 20 ljudi, če je sila). Za uporabo sobe vržete v kaso 5 EUR, če si kurite, pa 10 EUR. Na kočo sem prišel 1 dan za znanima nemškima bratoma Huber, ki sta šla do tja na špancir – naprej pa očitno nista hotela zgazit :-(, potem ko sta en dan prej predavala v Vrbi (Velden) ob Vrbskem jezeru. Trenutno je nad 2400 m precej snega; od danes dalje gotovo še niže. Z avtom se da do rampe pri Lucknerhaus (2100m), če se ne bojite, da vam rampo zaprejo medtem ko ste na gori, še 100 višinskih metrov više in kak kilometer dlje, od koder je do Lucknerhuette še kakih 200 v.m.

Če ni plazovito, je najbolje z ledenika Koednitzkees s smučmi urezat direktno pod Glocknerleitl-3600m (proti levi)na in ne na greben desno, ki pripelje do koče na Adlersruhe. Če je tam shojeno ni problem, če pa ni, se Vam bo zaradi zametov fajn udiralo – preverjeno. No, če trenirate, potem pa le na greben…

Od Adlersruhe dalje vsako gaz hitro zamede, ampak veter tudi spiha nov sneg in udiranje na tej višini ni prehudo. Vršna piramida pa pozimi tudi ni mačji kašelj. Zaradi snega so varovala pod snegom in traja, preden naredite dobre  stopinje v večinoma pršič in/ali izkopljete  kako varovalo (priporočljivo). No in seveda nič Vam potem ne more skvariti veselja na vrhu, vam privoščim.

Ko sva bila drugič gor z Davom, sem šele videl, kakšen ratrak se skriva v njem (pravzaprav sem na podlagi testiranj v Planici to že vedel). Jaz pa kajpada za ratrakom… Da ne govorim o smučariji z malega Kleka na 3750m, jaz mam še zdaj knedl v grlu, pa sem smuči pustil na vrhu “leitla” 50 m niže in ga zgoraj v flanki le opazoval. Sicer pa ste videli fotografije, ki jih je objavil.

 

PS. Preverjena informacija je, da bo Lucknerhaus odprta čez božične praznike, to pomeni, da bodo do tam cesto plužili.

 

 

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

5.431 Responses

Dodaj odgovor

TERANOVA SMER

Štirje člani AK Črna, Andrej, Janja, Matevž in Marko, so 14. 1. 2024 obiskali pravljično zimsko Jezersko. Za cilj so si zadali snežno/ledno Teranovo smer

Preberi več »