Angina pektoris v Velikem vrhu

Zaradi službenih obveznosti sem šele sredi popoldneva pognal mojega kanarčka proti Dleskovški planoti. V Velikem vrhu sem danes proti večeru in jutri zjutraj nameraval preplezati nekaj smeri, zato sem tovoril s sabo vso opremo za bivak. Pa sem si po opravljenem vzponu zaradi snega na dostopu in v srednjem delu stene premislil in jo v

Črna - Grapa, rumena - Angina pektoris, modra - vstopna varianta Obvoza ali smeri Čez plošče 1 in 2, ki sem jo preplezal 26. junija 2011 z Gašperjem.
Črna – Grapa, rumena – Angina pektoris, modra – vstopna varianta Obvoza ali smeri Čez plošče 1 in 2, ki sem jo preplezal 26. junija 2011 z Gašperjem.

poznih večernih urah ucvrl nazaj proti Črni.

V desnem delu stene sem po mojih informacijah preplezal novo smer, ki sem jo imenoval kar Angina pektoris.  Smer poteka desno od vpadnice smeri Grapa.

Na fotografiji sem desno od Grape zaradi boljše preglednosi vrisal le dve smeri, ker je v tem delu sicer prava mala zmešnjava smeri. Potek Angine pektoris je logičen, plat s počjo v drugi polovici smeri pa prav izzivalna, zato se mi malo čudno zdi, da se tam čez ni pognal že kdo drug. Če pa se je že, me bo pa popravil. Po 135 m se priključi ostalim smerem v tem delu.

Že kake tri tedne me nekajkrat na dan znaki za prsnico opozorijo,  da tam ni vse tako, kot naj bi bilo. A to bom poskušal hitro spraviti v normalni tek in je seveda premalo, da bi me lahko zadržalo doma na kavču. Tiste gospe s koso se pa tudi ne bojim kaj dosti. O tem sem sam pri sebi že premlel vse potrebno. Če že mora zamahniti nenadoma in nepričakovano, naj se malo potrudi in me poišče tam , kjer sem najraje. Ves nebogljen je že ne mislim čakati v kaki špitalski ali domači postelji. Bi bilo pa škoda prehitro, ko imam tam gori v stenah še toliko želja in načrtov, da bi lahko že zdaj pomirjen in spokojno odšel.

Brez gora in plezanja si preprosto ne znam predstavljati svojega življenja. In tako bo seveda še dolga leta. Kot nekatere druge tegobe v življenju bom tudi to premagal z notranjim nasmehom in prepričanjem v dober izid. Niti na misel mi ne pride, da bi se zaskrbljen in pobit kot senca vlačil po dolini in jamral. Raje vzamem nahrbtnik in grem preko sten proti soncu, notranjemu zadovoljstvu in veselju nad življenjem nasproti.

In zato Angina pektoris, da se bom čez desetletje ali dva spomnil, kdaj neki je že bilo, ko me je ta neprijetnost prvič spomnila, da se lahko vse skupaj konča tudi kar tako mimogrede.

Igor

Opis

Angina pektoris

Ocena: III/I-II, 160 m

Plezal: Igor Radovič 7.6.2014

Osnovno vodilo smeri je, da poteka ves čas desno od vpadnice Grape. Vstop je v skrajnem desnem delu stene preko plati pod izrazitim kaminom  nad rušjem. Nato čez žlebaste plati in naravnost navzgor  v smeri izrazite poči desno od Grape. Ob poči in po razu na vršni greben.

 

 

 

 

004 008 010 012 014 018 025 027

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

5.431 Responses

    1. Jurij ne skrbi, kot kaže, sem jo res pustil tam zgoraj, ker je bilo včeraj in danes mnogo bolje. Danes sem bil vseeno pri moji dohtarci in dobil sem štiri napotnice, tako izključima še to in ono, potem pa zopet po kondicijo v hribe in oktobra seveda na AD.

      Hvala Ti za skrb in nasvet.

Dodaj odgovor

TERANOVA SMER

Štirje člani AK Črna, Andrej, Janja, Matevž in Marko, so 14. 1. 2024 obiskali pravljično zimsko Jezersko. Za cilj so si zadali snežno/ledno Teranovo smer

Preberi več »