Chamonix

Vsako leto planiram, da bi vsaj enkrat šel plezati v Cham, lani mi zaradi napornega urnika celo leto žal ni uspelo, zato pa sem željo realiziral še v tej zimi. Z avstrijskim kolegom Georgom iz sosednje Rude sva odšla tja v soboto in v nedeljo plezala v štiritisočaku, ki se pne direktno na Argentierom – Aiguille Verte . Za prvi cilj sva si izbrala smer Late to say I’m sorry, vendar ko sva ob svitu že preplezala spodnji del Couturierskega couluarja, kjer se smer nadaljuje direktno v vršno skalno glavo, sva ugotovila, da ledenega traku ni. Zavila sva še malo bolj v levo, kjer se je spuščal privalčen ledni trak, ki nosi ime Vivagel IV, 4,  1000 m. Vršni greben sva prečila pod stranskim vrhom Grande Rocheuse in se ponovno znašla v Couturierskem couluarju, po katerem sva v 1000 m plezanja navzdol stala pri smučkah. Hitri spustu v dolino nama je omogočil, da sva še po svetlem v Argentieru srkala čaj in ko sva se ogrela – na Aigiul du Midi  je bilo čez dan 15 stopinj pod ničlo, v steni pa je pihal severnik – seveda še pivo!

Ker so bili prsti na nogah rahlo mravljinčasti in malo debeli, nama ni preostalo drugega, kot da sva jo v ponedeljek zjutraj popihala nazaj proti domu.

 

Grega

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

Dodaj odgovor

TERANOVA SMER

Štirje člani AK Črna, Andrej, Janja, Matevž in Marko, so 14. 1. 2024 obiskali pravljično zimsko Jezersko. Za cilj so si zadali snežno/ledno Teranovo smer

Preberi več »