Chamonix

Vsako leto planiram, da bi vsaj enkrat šel plezati v Cham, lani mi zaradi napornega urnika celo leto žal ni uspelo, zato pa sem željo realiziral še v tej zimi. Z avstrijskim kolegom Georgom iz sosednje Rude sva odšla tja v soboto in v nedeljo plezala v štiritisočaku, ki se pne direktno na Argentierom – Aiguille Verte . Za prvi cilj sva si izbrala smer Late to say I’m sorry, vendar ko sva ob svitu že preplezala spodnji del Couturierskega couluarja, kjer se smer nadaljuje direktno v vršno skalno glavo, sva ugotovila, da ledenega traku ni. Zavila sva še malo bolj v levo, kjer se je spuščal privalčen ledni trak, ki nosi ime Vivagel IV, 4,  1000 m. Vršni greben sva prečila pod stranskim vrhom Grande Rocheuse in se ponovno znašla v Couturierskem couluarju, po katerem sva v 1000 m plezanja navzdol stala pri smučkah. Hitri spustu v dolino nama je omogočil, da sva še po svetlem v Argentieru srkala čaj in ko sva se ogrela – na Aigiul du Midi  je bilo čez dan 15 stopinj pod ničlo, v steni pa je pihal severnik – seveda še pivo!

Ker so bili prsti na nogah rahlo mravljinčasti in malo debeli, nama ni preostalo drugega, kot da sva jo v ponedeljek zjutraj popihala nazaj proti domu.

 

Grega

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

Dodaj odgovor

Zadnje novice

Vive le Fontainebleau

Letošnje leto mineva s svetlobno hitrostjo in z enako hitrostjo se približuje tudi poletje, s poletjem pa temperature v katerih lahko v plezanju zares uživaš

Preberi več »