Črjanske cajtnge – AKČ v letu 2021

V Aprilski številki 78 Informativnega krajevnega glasila Občine Črna na Koroškem – Črjanske cajtnge, smo člani kluba objavili poročilo o delovanju v preteklem letu. Za vse tiste ki cajtng nimate in vas to zanima, ga objavljamo tudi tukaj.


Naš klub deluje že od davnega leta 1974, še prej pa so bili alpinisti vključeni v Koroški alpinistični odsek, še  prej v planinska društva, sigurno pa so ljudje na tem območju že od nekdaj hodilli na planine. V vsem tem času se je nabralo lepo število dobrih vzponov in akcij, ki so se skozi generacije samo stopnjevale. Pravilno je, da se vsem občankam in občanom zahvalimo za izkazano dolgoletno podporo pri našem udejstvovanju v gorah in vam zaželimo varen korak v novi poletni sezoni.

Pripravili smo krajše poročilo naših letnih aktivnosti, vabimo pa vas k spremljanju  oglasne deske, ki se nahaja v centru zraven vodnjaka pri TIC-u in branju naše spletne in facebook strani www.akcrna.si, kjer lahko najdete najbol aktualne informacije in novice. Seveda navsezadnje pa tudi k vpisu v naš klub!
Trenutno imamo registriranih preko 70 članov, izmed katerih nas je 20 doseglo standard vzponov za regstracijo aktivnega člana. Predvsem nas veseli, da našo šolo športnega plezanja obiskuje kar 30 otrok, saj je plezanje postala Olimpijska disciplina, nasploh pa je le to zelo zdravo za telesno-gibalni razvoj v otroštvu.

V letu 2021 smo člani aplinističnega kluba še naprej aktivno urejali naše zunanje vadbene poligone imenovane plezališča. Več prostovoljih akcij je bilo speljanih v plezališču Matvoz, dve v plezališču Burjakove peči, na novo pa je nastalo plezališče pri Krpuhovi peči za orodno plezanje v Žerjavu. Obnovili smo del obstoječih podestov, naredili nove, obnovili klopi in označevalne table. Nastalo je tudi nekaj novih športnoplezalnih smeri, predvsem pa smo delno že preopremili nekatere najbolj plezane z novimi lepljenci (obstojneši tip svedrovca), katere nam je zagotovil OSP (projekt Opremimo Slovenska Plezališča). Kljub težavam s pandemijo smo organizirali tudi tradicionalno tekmo Mastni Grif, katera zadnja leta poteka v naravi v plezališču Burjakove peči in vsako leto privabi tekmovalce iz bližnjih in oddaljenih krajev. Poleg vsega tega je občina dobila novo ferato, ki je nekakšen približek plezanju, predvsem pa je ta pokazala kako radi se ljudje gibajo. Dela v plezališčih je še veliko, vseeno pa vas vabimo da se pri plezanju preizkusite. Kot zanimivost, Ljubljančani v začetku februarja iščejo pogoje za zunanje športno plezanje predvsem na Primorskem, mi pa lahko te najdemo na sončni strani Alp v plezališču Matvoz. Veseli nas tudi, da se skoraj v vseh koroških občinah stvari premikajo na področju umetnih sten za plezanje.

Aktivni smo bili tudi na področju Alpinizma, kjer smo skupaj opravili preko 300 vzponov, izmed katerih nekateri veljajo za uspehe na državnem ali celo svetovnem nivoju. Posamično so naši člani v letošnjem potovalno uteženem letu plezali v Italiji,Avstriji, Švici in Bosni.  Na Peci so nastale 3 nove smeri, izmed katerih gre izpostaviti predvsem Spominsko smer Grege Lačna VIII-/A1 , katero sta plezala Andrej Jež in Andrej Gradišnik (AK Ravne). Največ  se je plezalo predvsem na Raduhi, kjer smo ponovili kar lepo število klasičnih smeri, v Mali Raduhi pa je nastala tudi nova smer Planika težavnosti  7a, opremljena s svedrovci po standardih t.i. modernih smeri. Izpostaviti velja tudi naslednje preplezane smeri: Helba z Ladjo (VII+) v Triglavu, Tik pred Dvanajsto (VII) v Vežici, Puntarska smer (VII) v Vršaču, Comici-Diami (VII+) v Veliki Cini in Cassinova smer (VI+) v Piz Badilu. Na področju balvanskega plezanja so se plezalne smeri do težavnosti 7b v Ožbaltu in 7a+ na Češkem.
Organizirali smo štiri plezalne tabore na Klemenči Jami, v Boru na Češkem in v Omišu ter Paklenici na Hrvaškem, petega v Dolomitih pa nam je odnesla negotova situacija, kateri smo priča zadnja leta. Uspel pa je tudi tabor najmlajših članov v Opsu na Primorskem. Veliko aktivnosti je bilo namenjenih tudi vzgoji novih alpinistov in njihovemu varnemu gibanju v gorah v okviru alpinistične šole. Poleg zimskih vzponov, pa so naši člani (turno)smučali iz vseh višjih Koroških gora.

Svoje aktivnosti bomo nadaljevali tudi v prihajajočem letu. Plezanje kot šport želimo približati ljudem tudi v okviru rekrativne dejavnosti in aktivnega gibalnega življenja. Po več letih bomo poskušali organizirati skupni alpinistični tabor vseh Koroških alpinističnih klubov,ponovno bo organizirana tekma Mastni grif, člani športne sekcije odhajajo plezat balvane v Španijo, zastavljeno imamo odpravo v tuja gorstva, gostili bomo dva tabora za perspektivne Alpiniste v okviru Planinske Zveze Slovenije, sodelujemo pa tudi pri pripravi razstave o zgodovini Koroškega alpinizma, ki bo gostovala po vseh občinah na Koroškem in pri planinskem  filmskem večeru E.M.Savellija.

Člani AK Črna na Koroškem

V letu 2022 bomo naredili boljšo in številčnejšo skupinsko sliko 🙂

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

Dodaj odgovor

TERANOVA SMER

Štirje člani AK Črna, Andrej, Janja, Matevž in Marko, so 14. 1. 2024 obiskali pravljično zimsko Jezersko. Za cilj so si zadali snežno/ledno Teranovo smer

Preberi več »