Dolomiti

Plezalno potovanje po Ameriki je za nami, naužili smo se lepot in prvorazredne plezarije! Kar nekako se ne moremo vživeti v tukajšnji vsakdan in fejst se nam kolca po krajih in enomesečnem sproščenem potepanju preko luže. Da bi si glavo počasi uredil na domače razmere sva ta vikend odšla s kolegom Georgom Fiegerjem iz avstrijske Rude plezat v Dolomite.

V petek sva plezala eno prvih smeri, ki jih je znameniti italijanski plezalec avstrijskega rodu Cristoph Hainz nanizal v svoji bogati in plodni alpinistični karieri. Smer Geierwally v steni Geierwand, od koder se ponuja čudovit pogled na severno ostenje Treh Cin, je nastala leta 1989. Kljub temu, da jo je lansko leto Cristoph »saniral«, ko je zamenjal stare zarjavele kline, dodal kakšen sveder in v celoti opremil sidrišča, še vedno ponuja resno plezanje v zgornji osmi stopnji.

Po preplezani smeri sva se odpeljala pod vznožje Tofane di Rozes, kjer sva prespala in naslednji dan preplezala še eno ultra moderno klasiko Compagni di merenda, avtorja M. Da Pozza. Smer sicer nosi oceno 7b, vendar bi jo sam raje ocenil z 8+/9-, saj ima veliko bolj hribovski značaj kot smeri za katere bi se naj uporabljala francoska lestvica. Veliko že pove podatek, da so obvezna mesta v smeri ocenjena z 7b.

 

V kratkem, ko uredimo fotke, pa napišem še kaj iz Zda.

 

Grega Lačen

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

Dodaj odgovor

TERANOVA SMER

Štirje člani AK Črna, Andrej, Janja, Matevž in Marko, so 14. 1. 2024 obiskali pravljično zimsko Jezersko. Za cilj so si zadali snežno/ledno Teranovo smer

Preberi več »