Drobtinica iz zgodovine koroškega alpinizma

Bini mi je pred dvema dnevoma prinesel majhno fotografijo velike table Male Raduhe, ki je nekoč stala po njegovem pripovedovanju ob nekdanjem zavetišču, za katerega se je med koroškimi alpinisti uveljavilo ime Cigajnarca. Zavetišče je bilo postavljeno leta 1948. Sam sem ga obiskal le enkrat v družbi sošolcev 2. letnika ravenske gimnazije, ko nas je tja gor in nato še v Logarsko dolino peš vodil naš razrednik, znani planinski in alpinistični navdušenec, prof. kemije Stanko Lodrant s Prevalj.

1973 leta je bil nad zavetiščem odprt nov planinski dom, majhen in prijazen. Vsi njegovi oskrbniki so bili prave hribovske duše. Tam smo preživeli številne vikende v pristnem in sproščenem planinskem vzdušju. Rad se spominjam mnogih lepih dogodivščin. 1986 je snežni plaz to prijazno kočo tako poškodoval, da so namesto nje postavili novo in večjo precej nižje. Čas je prinesel mnoge spremembe in v tej novi koči nikoli več ni bilo tako prijetno vzdušje, zato jo sam le izjemoma obiščem. Večinoma grem kar mimo.

Naj kot zanimivost in v vednost mladim rodovom omenim še to, da je bil že 1938 leta na Prevaljah ustanovljen alpinistični odsek za Mežiško dolino. Spodaj našteti plezalci iz predvojnega obdobja v stenah Raduhe so bili njegovi člani. Pred drugo svetovno vojno sta bila alpinistična odseka le še v Mariboru in Ljubljani.

Moj današnji prispevek pa je namenjen tisti, nekdaj znameniti tabli, ki so jo po mojem predvidevanju postavili v jeseni 1961 ali spomladi 1962. Fotografija je zelo majhna in slaba, iz nje pa se da razbrati, da je bilo na tabli vrisanih 8 plezalnih smeri. Verjetno prvih osem smeri v steni Male Raduhe. Njihov kronološki nastanek je naslednji:

 

1937 Mihova smer (Miha Rigl)

1938 Veterne police (Lojze Kraiger, Ivan Plešnik, Miha Rigl in Štefan Trbovšek)

1938 Kamin pri Durcah (Lojze Kraiger in Štefan Trbovšek)

1939 Desno od Mihove smeri (Lojze Kraiger in Franc Telcer)

1956 Plate (Lipi Lagoja, Jože Peruš in Zdenko Štern)

1960 ZZ (Drago in Zvonko Zagorc)

1961 DD (Drago Zagorc in Ferdo Pušnik – Dodi)

1961 Kovačeva (Drago Zagorc in Ferdo Pušnik – Dodi)

 

To je teh 8. smeri, za katere predvidevam, da so bile vrisane na veliki tabli. Od tu tudi moja domneva o času postavitve table. Že leta 1962 je bila nato preplezana Zajeda Gretke Dietinger (Drago Zagorc in Ferdo Pušnik – Dodi) in štiri leta kasneje še Dorkina smer, pa Zagorčeva, … . Verjetno je s tisto plavo barvo na sliki nekdo ponesrečeno vrisal dodatne smeri. Barva se nahaja na območju poteka Zajede Gretke Dietinger in Levo od Plat. Vrisa sta na fotografiji, ne na tabli.

Možno je pa tudi, da je bila na tabli vrisana Zajeda Gretke Dietinger, ker na desni strani manjka področje Veternih polic. Če je temu tako, potem je bila tabla verjetno postavljena kako leto pozneje, skoraj zanesljivo pa pred letom 1966.

Da bi v pravi podobi in s pravo vsebino ohranili to drobtinico iz zgodovine koroškega alpinizma bom zelo vesel, če mi bo kdorkoli lahko posredoval še kako informacijo o tej znameniti tabli. Še posebej bom vesel kake boljše fotografije. Zanima me tudi, kdo je narisal sliko Male Raduhe in kdaj ter kje je bila postavljena.

Pričujoča fotografija je bila posneta, ko je bila tabla že v precej slabem stanju, saj so jo na okvir dodatno utrdili z vejami – pacli. V grobem spominu jo imam tudi jaz.

Danes je v steni Male Raduhe 37 smeri in 18 variant.

Igor

scan0003

 

To sliko mi je malo prej poslal Špilč. Tabla je stala nad Cigajnarco v levem zgornjem kotu ograde. Nad njo je koča, ki jo je odnesel snežni plaz.
Ti dve sliki mi je malo prej poslal Špilč. Tabla je stala nad Cigajnarco v levem zgornjem kotu plota. Nad njo je koča, ki jo je odnesel oz. močno poškodoval snežni plaz. Pa zastava, pod katero smo živeli mnogo bolje kot danes.

Tabla 1

 

 

 

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

5.431 Responses

 1. Cigi, pošiljam ti sliko Raduhe na prvotni lokaciji. Sliko sem mogoče dobil od Bertosa, Mihana ali Branča Verboleta.

  V okviru AK Ravne sem zadolžen, da poskrbim, da bomo v letošnjem letu postavili novo kvalitetno tablo s sliko na kovinski podlagi…….

  LP

  Andrej Špiler

 2. Me zelo veseli, da imate v načrtu novo tablo, super.
  Tudi to, da je moje poizvodovanje po tej poti naletelo na hiter odziv.
  Špilč, slike pa (še) nisem dobil.
  Pa malo pobaraj Bertosa ali koga drugega še o tistih vprašanjih, ki sem jih zastavil.

  Pozdrav
  Cigi

Dodaj odgovor

TERANOVA SMER

Štirje člani AK Črna, Andrej, Janja, Matevž in Marko, so 14. 1. 2024 obiskali pravljično zimsko Jezersko. Za cilj so si zadali snežno/ledno Teranovo smer

Preberi več »