Durce – prva ponovitev, Lanež – izstopna varianta

Pred odhodom na kratek dopust se mi danes ni ljubilo kam drugam kot v Lanež in Durce. Jurij je bil takoj za to, saj v teh dveh stenah še ni plezal. Nisva pa se podila po grapah in sva se kar dobro naplezala.

Najprej sva v Durcah opravila prvo ponovitev Dašine smeri (V/IV, 170 m), na vrhu katere je Jurij želel splezati še na ozek stolp, podobno kot Grega na Broad Peaku :). Ker je pri vstopu pozabil pohodne čevlje sva sestopila po najbližji možni smeri, da v plezalkah le ne bi preveč trpel. Čez Lovsko grapo sva prečila v smer Pavlija Pasterka in sestopila po njej (III/II, 170 m).

V Lanežu sva si nato izbrala še Jocin greben s Snežinko (V/III-IV, 150 m). Jurij je v zadnjem raztežaju dodal še 35 m zelo lepe izstopne variante (na fotografiji je označena z rdečo). Iz škrbine v Jocinem grebenu plezaš najprej po desni strani velike zajede. Takoj ko razčlenjena in čvrsta stena na levi omogoča prehod na greben, se nanj povzpneš po nakazanem ozkem žlebu v plateh in nadaljuješ po grebenu do konca (IV). Za varovanje sva uporabila metulje, na koncu pa postavila možica. Sestopila sva po Detektivski grapi (III/I-II, 135 m).

Za nekajtedensko slovo od naših sten zaradi načrtovanega plezanja v tujih gorah si ne bi mogel želeti lepšega. Plezanje v domačih stenah nad Grohotom v imenitni Jurijevi družbi.

Igor

001 005 006 008 013 017 018 023 025 028 030 032

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

Dodaj odgovor

Zadnje novice

PLEZALCI POZOR!

Vsi kateri se odpravljate plezat v Burjakove Peči ali balvane v Toplo bodite pozorni na svoje jeklene koničke!Že drugič je bil opažen nepridiprav na delu!

Preberi več »

Plezalni tabor v Kotečniku

Ravnokar smo zaključili plezalni tabor v Kotečniku. Tabor je bil namenjen najmlajši skupini (9-10 let). 3 dni plezanja, nore igre, uživanja v naravi. 3 dni

Preberi več »