Grebensko prečenje Zeleniških špic

V manj kot tednu dni sem poravnal kar dve stari želji; še bolje …  moja velika dolgova plezalski klasiki. Po ponedeljkovi Slovenski sva se danes ob 5. zjutraj z Iztokom Mencingerjem odpeljala proti Kamniški Bistrici. Skozi Repov kot sva se povzpela na Staničev vrh in opravila eno gotovo najlepših grebenskih prečenj v naših gorah.

Smer je mestoma zelo izpostavljena, a lepa in na nekaterih delih prav uživaška. Špicam in škrbinam pa ni ne konca in ne kraja. Sprva sva jih še štela …  Od Staničevega vrha do Srebrnega sedla opraviš 550 m vzpona ter 190 m spustov v škrbine.

In ta najin vzpon danes ni bil kar tako.  Z njim sva se spomnila slavnih Drenovcev, ki so te izpostavljene grebene preplezali pred sto leti. Preplezala sva jih seveda po Tinetovem nasvetu, brez vrvi in lahkonoga.

Po 9. urah in pol ne pretiranega dirkanja in tudi ne prevelike lagodnosti,  sva se zopet zložila v mojega starega Hyundaia. Zadovoljna in polna lepih vtisov sva dan zaključila z načrtovanjem novih tur in doživetij.

Vsem želiva prijetne praznike, pa kak dan brez ploh ali dežja.

Igor

Iztok ob smaragdno zelenem tolmunčku
Pogled s Staničevega vrha proti delu poti, ki naju je čakal
Sestop v eno izmed mnogih škrbin
Pa spet navzgor
Da uživanciji ne bi kaj manjkalo
Špice in škrbine, le del jih je na fotki
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

Dodaj odgovor

TERANOVA SMER

Štirje člani AK Črna, Andrej, Janja, Matevž in Marko, so 14. 1. 2024 obiskali pravljično zimsko Jezersko. Za cilj so si zadali snežno/ledno Teranovo smer

Preberi več »