Großglockner – Mayerlrampe

Na mojem seznamo želja je že dlje časa bilo nekaj preplezati na severni strani Grossglocknerja . Na druzbenah omrežjah sem zasledil , da so severni sosedi na frišno “pofrezali” sneg do razgledne ploščati Franz Josefs Höhe in da bo vreme dokaj naklonjeno , zato sva se z Denisom dogovorila za smer Mayerlampe . 

Iz Koroške sva štartala v soboto pozno dopolne z planam , da tisti dan pridema do bivaka , kjer prespijema in se naslednji dan zgodaj zjutraj odpravima proti steni , ki je v neposredni bližini .

Pri avtu je bila debata , če sploh vzamema zraven spalne vreče , saj po slikah sodeč je bivak opremljen z kocam , ampak je tudi večkrat prezaseden . Odločala je ziheraška pamet in kasneje težji rukzag , da jih le vzamema . Iz Franz Josefs Höhe se najprej spustiš za približno 300 n.v. proti ledeniku Pasterze , katerega sva prečla po snežiščo . Po približno 4 urah in pol  sva prišla do bivaka , kateri na “srečo” ni bil zaseden . V njem so bile 3 naveze , izmenjali smo si plane kaj bomo plezali naslednji dan in potem je sledil kulinarični večer z dehidrerani hrani .

Ker rada spijema , zjutraj nisva vstala prva  … posledično najo je sonce grelo celo pot . Smer je lepa verjetno kdaj tudi bolše narejena, 200m čistega leda plezanja nekje do 70 stopinj , za varovanje sva uporabljala ledne vijake,frende, na začetko smeri pa najdeš tudi stare kline , nekateri so bolj za okras , zato je bolje preverit , če še opravljalo svoje delo . Potem sledi še greben do vrha ocene II/III . Sestopala sva mimo koče  Erzherzog – Johann – Hütte po normalni poti do ledenika Pasterze , ker snežišča iz prejšnega dneva ni bilo več sva morala prečkrat po vodi. Za konec te še čaka tistih 300m navzgor , ko ti res pomovze še zadnjo energijo . 

Ko prideš do avtona , cev nek zmatran , zašvican , užulen pa smrdljiv  pa sledi večkratni uporableni stavek . 

” KURA FAJN PA JE BVO “. Na še več takih podvigov . 

Plezala Denis Arnšek pa Matevž Gradišnik . 

Vzpon je sicer star skoraj dva tedna, ampak bolje objavit kot ne objavit.
img_20220515_120830
img_20220515_182841
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

Dodaj odgovor

TERANOVA SMER

Štirje člani AK Črna, Andrej, Janja, Matevž in Marko, so 14. 1. 2024 obiskali pravljično zimsko Jezersko. Za cilj so si zadali snežno/ledno Teranovo smer

Preberi več »