Großglockner – Mayerlrampe

Na mojem seznamo želja je že dlje časa bilo nekaj preplezati na severni strani Grossglocknerja . Na druzbenah omrežjah sem zasledil , da so severni sosedi na frišno “pofrezali” sneg do razgledne ploščati Franz Josefs Höhe in da bo vreme dokaj naklonjeno , zato sva se z Denisom dogovorila za smer Mayerlampe . 

Iz Koroške sva štartala v soboto pozno dopolne z planam , da tisti dan pridema do bivaka , kjer prespijema in se naslednji dan zgodaj zjutraj odpravima proti steni , ki je v neposredni bližini .

Pri avtu je bila debata , če sploh vzamema zraven spalne vreče , saj po slikah sodeč je bivak opremljen z kocam , ampak je tudi večkrat prezaseden . Odločala je ziheraška pamet in kasneje težji rukzag , da jih le vzamema . Iz Franz Josefs Höhe se najprej spustiš za približno 300 n.v. proti ledeniku Pasterze , katerega sva prečla po snežiščo . Po približno 4 urah in pol  sva prišla do bivaka , kateri na “srečo” ni bil zaseden . V njem so bile 3 naveze , izmenjali smo si plane kaj bomo plezali naslednji dan in potem je sledil kulinarični večer z dehidrerani hrani .

Ker rada spijema , zjutraj nisva vstala prva  … posledično najo je sonce grelo celo pot . Smer je lepa verjetno kdaj tudi bolše narejena, 200m čistega leda plezanja nekje do 70 stopinj , za varovanje sva uporabljala ledne vijake,frende, na začetko smeri pa najdeš tudi stare kline , nekateri so bolj za okras , zato je bolje preverit , če še opravljalo svoje delo . Potem sledi še greben do vrha ocene II/III . Sestopala sva mimo koče  Erzherzog – Johann – Hütte po normalni poti do ledenika Pasterze , ker snežišča iz prejšnega dneva ni bilo več sva morala prečkrat po vodi. Za konec te še čaka tistih 300m navzgor , ko ti res pomovze še zadnjo energijo . 

Ko prideš do avtona , cev nek zmatran , zašvican , užulen pa smrdljiv  pa sledi večkratni uporableni stavek . 

” KURA FAJN PA JE BVO “. Na še več takih podvigov . 

Plezala Denis Arnšek pa Matevž Gradišnik . 

Vzpon je sicer star skoraj dva tedna, ampak bolje objavit kot ne objavit.
img_20220515_120830
img_20220515_182841
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

Dodaj odgovor

Zadnje novice

Vive le Fontainebleau

Letošnje leto mineva s svetlobno hitrostjo in z enako hitrostjo se približuje tudi poletje, s poletjem pa temperature v katerih lahko v plezanju zares uživaš

Preberi več »