Jocin greben v Lanežu

Ko sva se zjutraj s hčerko Katarino odpeljala proti Raduhi, še nisva vedela, za katero smer se bova odločila. “Greva v mamino”, si je izbrala Katka, ki je do danes še ni preplezala.

To miniaturno, a očarljivo smerco sva z ženo Joco preplezala pred natančno 29. leti in 16. dnevi. V svoji kategoriji (III, 150 m) sodi brez dvoma v bolj zahtevne in tudi precej izpostavljene smeri. Posamezna mesta se mimogrede vsaj izenačijo s  kako -IV v ostalih smereh na Raduhi.

V megli, soncu, brezveterju in vetru ter  med nekaj kapljami dežja sva si vzela čas, obujala spomine, se pogovarjala o načrtih za prihodnjost in še o čem. Bil je lep in prijeten dan.

Sestopila sva po Hojnikovi, ki je Katarina tudi še ni poznala. Pot je v zelo slabem stanju. Med sestopom sva modrovala  in se na koncu strinjala z mnenjem, da je temu razlog najbrž ekonomski interes PD, ki skrbi za to področje in želi večino obiskovalcev zapeljati v svojo postojanko. Pa sva bila tudi konstruktivna – pogruntala sva vzdrževano krožno zavarovano planinsko pot Grohot – Raduha – Lanež – in (zaradi soldov) lahko spet Grohot. Ekonomskemu interesu bi bilo tako zadoščeno, primerno pa bi počastili tudi spomin na koprivskega župnika Ivana Hojnika, koroškega Jakoba Aljaža.

Kljub bolj slabim vremenskim obetom ne pozabite na hribe.

Katka & Cigi

Strmo proti maminemu grebenu
Na vrhu kamina v drugem cugu
V grebenski škrbini
Na vrhu Laneža sva prvič opazila simpatičen stolpič v miniaturni podobi AS z vpisno knjigo (ki ga je po nalepki sodeč sponzorirala Krka)
Nekje na sredi Hojnikove poti
Še malo nižje prav tam pa ti trije korenjaki kljubujejo zobu časa. Tu pa se nisva poenotila v mnenju, kdo je starejši - oni ali jaz
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

5.431 Responses

  1. Lepa tura Igor; potrjuje tisto reklo, da v gorah ni slabega vremena. Se pa tudi jaz spomnim na župnika Hojnika vsakič, ko se peljem na Grohat. Mi je Telcer enkrat povedal, da je cesto Šumel-Sleme on trasiral s takratnim znanjem. Ko je cesto kasneje širila JLA, so geodeti lahko le potrdili, da se pravzaprav boljše ne da…

  2. Še ena informacija , podobne stolpiče montirajo člani društva Skala,ki ohranjajo izročila starih Skalašev. Spomladi je skupina Skalašev iz Savinjske doline obiskala Lanež,pa je možno ,da so takrat postavili tudi ta stolpič.
    pozdrav Davorin.

    1. Davorin hvala za pojasnilo. Bo verjetno tako ! Morda je pa kak navdušen delavec Krke zgolj za reklamo pripopal tisto nalepko , ki je po velikosti čist ta prava. Sicer pa sva s Katko zaradi nevednosti zapisala zgolj domnevo.

      Nama je bil pa resnično všeč.

Dodaj odgovor

TERANOVA SMER

Štirje člani AK Črna, Andrej, Janja, Matevž in Marko, so 14. 1. 2024 obiskali pravljično zimsko Jezersko. Za cilj so si zadali snežno/ledno Teranovo smer

Preberi več »