Južni steber v Piz Pordoi

V plezalnem vodniku Classic Dolomite Climbs, ki je idealen za alpinista mojega kova, sem si letos poleti izbral kar nekaj ciljev širom po Dolomitih. Enega izmed njih sva z Zdravčem uresničila včeraj, ostali pa pridejo na vrsto v naslednjih letih.

Plezanje v južnem stebru po smeri Via Maria ali “Mariakante” (IV+, 250 m) je pravo dolomitsko. Izpostavljeno in uživaško. Še posebej zračna in polna plezalnih užitkov je 30 meterska prečnica v zgornjem delu smeri. Številni plezalci tudi v tej dobri štirici pridno uporabljajo magnezij, zato so oprimki kar spolzki. Prvič med plezanjem sploh sem magnezij uporabil tudi sam. Še dobro, da sem ga imel.

Za dostop in plezanje sva porabila dobrih 5 ur, sestop pa je bil v stilu modernih časov in z njimi povezane lagodnosti. Zakaj tudi mi klasiki ne bi enkrat spregledali etičnih meril in si privoščili malo udobja, sva modrovala na robu stene. S pomočjo gondolske žičnice sva bila točno v 2. in pol minutah na prelazu Porodi.

Proti večeru sva na prelazu Sella v mrzlem SZ vetru pretehtala vse pluse in minuse in sprejela težko odločitev, da se domov vrneva še isti dan. Mali Micheluzzi v Piz Ciavazes, ki je bil načrtovan za danes, bo tako moral še malo počakati.

Arrivederci a presto Dolomiti.

Igor

Levi del stene z najinim vzponom
Levi del stene z najinim vzponom
Zdravč pod tretjim štantom
Zdravč pod tretjim štantom

APC Scan - 2013.09.22 07.30 - 007

Proti koncu imenitne prečnice v zgornjem delu
Proti koncu imenitne prečnice v zgornjem delu
Brezmenjno veselje
Brezmenjno veselje
Tempi moderni
Moderni in pogosto preveč lagodni časi
prvič v moji plezalni zgodovini sem si privoščil tako lagodnost in to je bilo treba seveda ovekovečiti
Prvič v moji plezalni zgodovini sem si privoščil tako udobje in to je bilo treba seveda ovekovečiti
Piz Ciavazes
Piz Ciavazes
Ta hrib pa zanesljivo poznate
Ta hrib pa zanesljivo poznate
in tega tudi
in tega tudi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

Dodaj odgovor

TERANOVA SMER

Štirje člani AK Črna, Andrej, Janja, Matevž in Marko, so 14. 1. 2024 obiskali pravljično zimsko Jezersko. Za cilj so si zadali snežno/ledno Teranovo smer

Preberi več »