Karnijske Alpe

Po tednu dni sva z Zdravčem zopet obiskala Karnijske alpe. Tokrat sva plezala okrog prelaza Plocken.

Včeraj dopoldne je bila stena Pal Piccolo mestoma še mokra, občasno zavita v meglo in v senci, pa tudi kar močno je pihalo. Zato sva se odpeljala naprej v Val di Collina, kjer sva v “pakleniških” platkah zlezla smer De Infanti (5b/c, 100 m).

Popoldne sva se vrnila na prelaz Plocken  ter v zahodni steni Pal Piccola ponovila zelo popularni Spigolo de Infanti (5a, 200 m). Ker sem prejšnji teden pisal o lepi smeri v vzhodni steni Porze, mi tokrat za opis te smeri skoraj zmanjka primerjav in besed. Lahko rečem le izjemna smer z vrhunsko skalo. Tale Infanti je imel res nos za izbiro smeri. To je prav gotovo ena najlepših, če ne morda kar najlepša smer kar sem jih preplezal v svojem 38-letnem alpinističnem udejstvovanju. Smer, ki jo bom skoraj zanesljivo še kdaj ponovil. Če ne prej pa čez 8 let za mojo 70-letnico. Takrat bodo na vrsti same plezalne lepotice.  Zdravč se je ob tej moji skromni želji od srca nasmejal, jaz pa sem to mislil čisto resno in še vedno sem prepričan, da je to povsem uresničljivo. In tako tudi mora biti, saj si drugače sploh ne znam predstavljati mojega aktivnega življenja v poznih zrelih letih.

Ogledala sva si še smer Bella Venessia, ki poteka nasproti tega čudovitega raza (nikoli ne veš, kdaj bo prav prišlo) ter malo pokukala proti steni Panettone in Gamspitz in želje za naslednji obisk Karnijskih Alp so naju že preplavile.

Imejte se lepo, predvsem pa uživajte v plezanju, tako kot karnijska navdušenca.

Igor

Platke v Val di Collina
Zdravč v zadnjem cugu v platkah
Še v Val Collini
Levo zgornji del tega lepega raza, v sredini za vogalom je imenitna stena Panettone, v ozadju na desni Gamspitze
Na razu
Med prehitevanjem tržaške naveze sva uredila štant po svoje
Zdravč v zadnjih metrih navdušujoče plezarije

 

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

Dodaj odgovor

TERANOVA SMER

Štirje člani AK Črna, Andrej, Janja, Matevž in Marko, so 14. 1. 2024 obiskali pravljično zimsko Jezersko. Za cilj so si zadali snežno/ledno Teranovo smer

Preberi več »