KOROŠKA 8000 – predhodnika v BC, ostali iz Askol danes

Tadej Zorman in Ludvik Golob-Ika sta včeraj po 6-dnevnem pristopu po ledeniku Baltoro z nosači dosegla bazni tabor. Glavnina odprave (vodja Grega Lačen, Jurij Gorjanc, Sašo Prosenjak, Matej Flis in Andrej Gradišnik) pa so po pestri vožnji po slikovitem in famoznem Karakorum Highway-u včeraj prispeli v Askole in danes nadaljujejo pot proti baznemu taboru. Kot je v sporočilu zapisala Eva: “Glede na to, da so zadnje tri dni preživeli v bolj ali manj udobnih vozilih, najbrž že komaj čakajo, da poženejo noge v smeri baze, …”.

“Manda na baši”, Cigi

Eh, saj je samo 200 km take ceste, so napisali
Ko se dolina razširi
Prvo kosilo

Karakorum Highway ali tudi Friendship Highway (tako Kitajci)

Karakorum Highway (KKH) je najvišja asfaltirana mednarodna cesta na svetu. Povezuje Pakistan in Kitajsko. Gradili so jo od 1959 do 1979 leta. Med gradnjo je življenje izgubilo okrog 810 Pakistancev ter okrog 200 Kitajcev, večinoma zaradi zemeljskih plazov ter padcev v globeli. Za javnost so jo odprli 1986 leta. Pakistanski del se po 806 km konča na 4693 m visokem Kunjerab Passu na meji s Kitajsko. Ta prelaz smo obiskali tudi člani odprave na Rakapoši davnega 1987 leta in tu po dolgem času prišli do nekaj pretihotapljene kitajske alkoholne pijače. V Pakistanu vsaj takrat zaradi islama alkoholnih pijač ni bilo mogoče dobiti.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

Dodaj odgovor

Zadnje novice

PLEZALCI POZOR!

Vsi kateri se odpravljate plezat v Burjakove Peči ali balvane v Toplo bodite pozorni na svoje jeklene koničke!Že drugič je bil opažen nepridiprav na delu!

Preberi več »

Plezalni tabor v Kotečniku

Ravnokar smo zaključili plezalni tabor v Kotečniku. Tabor je bil namenjen najmlajši skupini (9-10 let). 3 dni plezanja, nore igre, uživanja v naravi. 3 dni

Preberi več »