KOROŠKA ODPRAVA – HIMALAJA 2018

 

PUMORI

Koroški “popotniki” se letos v mesecu oktobru odpravljamo v Nepal. Odprava, ki bo organizirana pod okriljem AK ČRNA in katere vodja bo Nenad Čmarec, si je za cilj izbrala 7161 m visok vrh Pumori. To je gora, ki leži na meji med Nepalom in Kitajsko in je neposredna soseda najvišje gore na svetu -Mt. Everesta. Vrhova sta oddaljena le okoli 6 km zračne linije.

Pumori je bil prvič osvojen leta 1962 s strani nemško-švicarske odprave. V jeziku šerp pomeni ime same gore “neporočena hčerka,” alpinisti pa jo radi poimenujejo kar hčerka Mt. Everesta. Tudi Slovenci smo že pustili svoj pečat na tej gori. Celo sam Tomaž Humar je v tej gori skupaj z Janezom Jegličem in Marjanom Kovačem preplezal novo varianto na Francoski steber v jugovzhodni steni. Kasneje so opravili še vzpon po normalni smeri in se vsi srečno vrnili v bazo. Vse skupaj se je dogajalo v oktobru leta 1997, kot aklimatizacija za kasnejši vzpon Tomaža Humarja in Janeza Jegliča po zahodni steni Nuptseja, ki pa se je tragično končal za Janeza, saj ga je veter odpihnil z vrha. Drugo srečanje s to goro pa sega v leto 2009, ko je Planinska zveza Slovenije organizirala jubilejno odpravo na katerega od nižjih okoliških vrhov ob 30. obletnici prvega slovenskega vzpona na Mt. Everest. Za cilj je bil izbran vrh Pumori, ki pa je zaradi slabih razmer ostal neosvojen. Zima z zelo malo snega je takrat otežila sicer hitro napredovanje po strmih snežiščih. Namesto njih jih je pričakalo krušljivo kamenje in padajoči kosi ledu. Ker tisto pomlad razmere niso bile naklonjene za plezanje na goro, so vzpon opustili.

Tomaz Humar na vrhu Pumorija, v odzadju Everest, Lhotse in Nuptse (VIR : Ni nemogocih poti)

 

Močan potres, ki je leta 2015 stresel Nepal, je pustil posledice tudi na gori Pumori. Zaradi tega potresa se je podrlo nekaj večjih serakov, ki so predstavljali veliko objektivno nevarnost na sami gori in posledično naj bi bila normalna smer – jugovzhodni greben, varnejša kot pred leti. Glavni cilj letošnje odprave je prav pristop na vrh po normalni smeri.
Naša avantura se bo začela 29. septembra 2018, ko bomo iz Zagreba poleteli proti Katmanduju. Nato bomo po dnevu počitka v Katmanduju poleteli do Lukle, majhnega tradicionalnega letališča v Nepalu. Od tu dalje pa dolg pristop, ki bo trajal 7 do 8 dni, do baznega tabora pod Pumorijem. Za delo na gori in naskok na sam vrh bomo imeli 12 dni časa, kar pa lahko ob slabem vremenu hitro postane problem. Žal smo vsi vezani na obveznosti, ki nas čakajo doma in bo potrebno tudi veliko sreče, da nam bodo “tisti tam zgoraj” ravno v razponu teh dvanajstih dni naklonili “vremensko luknjo” in dovolili poizkus naskoka na vrh. V kolikor to ne bo mogoče, se bomo domov kljub temu vrnili bogatejši za novo doživetje, zavedajoč se, da se v življenju vedno vse zgodi z razlogom.

 

 

 

Vsem, ki boste na kakršenkoli način pomagali pri izvedbi odprave, se že sedaj lepo zahvaljujemo!

 

 

ČLANI ODPRAVE:

– Nenad Čmarec (vodja)
– Blaž Penec
– Andrej Jež
– Gašper Stopar
– Gašper Zapečnik
– Peter Mlinar
– Aleš Paradiž

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

Dodaj odgovor

TERANOVA SMER

Štirje člani AK Črna, Andrej, Janja, Matevž in Marko, so 14. 1. 2024 obiskali pravljično zimsko Jezersko. Za cilj so si zadali snežno/ledno Teranovo smer

Preberi več »