KOROŠKA PLEZA

Na sestanku upravnega odbora kluba konec decembra 2012 smo se odločili za vsebinsko in organizacijsko spremembo tradicionalne komemoracije pod Raduho, ker je taka, kot je bila, izgubila svoj prvotni namen. Rok je prišel na sestanek pripravljen s predlogom, katerega rezultat je današnje obvestilo in povabilo. Njegova je bila tudi ideja o sodelovanju vseh koroških alpinističnih kolektivov, torej tudi AO Jezersko. Zelo veseli smo bili, ko nam je načelnica Anja sporočila, da so zraven.

Ocenili smo, da bi bilo prav, da v času, ko prevladujeta individualizem in zaverovanost vase, koroški alpinisti presežemo ozke meje svojega jaza, se spomnimo zibelke slovenstva in naših zgodovinskih korenin, ne pozabimo na povezanost naših prednikov in na osnovi  prijateljstva ohranjamo delček naše skupne preteklosti; da delujemo povezovalno ter se enkrat letno organizirano družimo. To manjka !

Na srečanje pod stenami Laneža in Raduhe, ki naj bi bilo v osnovi nekaj več kot zgolj plezalno druženje, vabimo tudi vse ostale alpiniste in plezalce. Pričakujemo, da nas bo vsako leto več ali vsaj mnogo.

Danes, ko se tudi v gorah vse pogosteje pritiska na štoparico in beremo o takih in drugačnih nesmiselnih rekordih, ko nekateri poznajo le še arabske številke opremljene z a-ji,b-ji in c-ji in ne vedo, kako zgleda celodnevno uživaško potepanje po velikih stenah, ko slišiš tudi takšno neumnost, da bi nekdo raje padel, kot si pomagal s klinom, nam morda le uspe obuditi vsaj nekaj tiste pravoverne alpinistične romantike, pripadnosti in prijateljstva, kot smo jih mnogi poznali še ne tako dolgo nazaj. Časa se ne da ustaviti ali celo zavrteti nazaj, a naj kljub temu vsem koroškim (pa tudi drugim) alpinistkam in alpinistom, plezalkam in plezalcem ob povabilu pod Raduho z Ezopom vzkliknem: hic Rhodus, hic salta !

Prisrčno vabljeni !

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

5.431 Responses

 1. Kar se tiče akcije “Koroška pleza” sem vesel, da so se našli organizatorji za skupni plezalni tabor na Raduhi. Upam na ugodno vreme in množico v steni. Jaz že zagotovo pridem.

  Glede prižiganja sveč po Mihov v tem terminu pa se nikakor na strinjam. Proti temu celo močno protestiram! Ne vem zakaj bi podvajali komemoracije…………. ali kakorkoli že to imenujemo. Prižiganje bakel se je začelo v spomin na Doro Šek in Ivana Burjaka, ki sta se ponesrečila, če se prav spomnim 11.08.1963. Seveda je prav, da se spominjamo tudi drugih naših prijateljev, ki so svojo pot končali v hribih, ni pa prav, da začnemo s “konkurenčno” akcijo. Letos bo minilo 50 let, kar sta se ponesrečila Dora in Ivan. Nadaljujmo tradicijo, ki se je v vseh teh letih dobro prijela. Ob tem pa se spomnimo tudi vseh naši drugih prijateljev. Da se je prižiganje bakel v Mihovi obdržalo, gre zahvala vsem (predvsem pa naši postaji GRS), ki smo, včasih tudi v zelo slabih vremenskih pogojih prižigali bakle, ki se niso videle niti 10 metrov daleč, kaj šele do Grohata. Pomembno je bilo, in pomembno je tudi danes, da prijatelje, ki jih ni več nami, nosimo v naših srcih.

  Se vidimo!

  Andrej Špiler

 2. Zadnja leta smo prižigali sveče izključno člani AKČ, tudi v dežju in megli. Bilo nas je le nekaj duš, včasih tudi samo dva, zato menim, da so tvoji protesti neupravičeni. Sicer pa bi te moral o načrtovanih spremembah obvestiti vaš načelnik. Če se o tem niste pogovorili, je to problem vašega kluba. Mi smo o tem razčistili najprej na UO, kasneje pa še na občnem zboru.

  Tudi ne gre za nobeno podvajanje. Sprememba je samo v datumu izvedbe, namen ostaja enak, torej tradicijo ohranjamo.Zaradi Dore in Ivana Mihova, zaradi spomina na vse prijatelje, ki jih “nosimo v srcih” pa takrat, ko nas bo tam malo več.

  Špilč, morda se pa ne bo tako težko sprijazniti s spremembo.

Dodaj odgovor

TERANOVA SMER

Štirje člani AK Črna, Andrej, Janja, Matevž in Marko, so 14. 1. 2024 obiskali pravljično zimsko Jezersko. Za cilj so si zadali snežno/ledno Teranovo smer

Preberi več »