Logarska dolina – prvič letos

Ker je zima prejšnji teden končno vsaj malo pričela kazati zobe, je bila nedelja seveda rezervirana za plezanje. Postava štirih mušketirjev se je le malo spremenila, saj se je že uplezani ekipi Cigi, Bremza, Boško, namesto Primoža pridružil Zdenč. “Ob sedmih na avtobusni v Črni na kofeju, tam pade končna odločitev,” takšen je bil začetni plan. Odločali smo se med Raduho in Logarsko, ker pa smo imeli zaupne informacije, da sta v Logarski narejena vsaj Palenk in Sušica, smo na Slemenu kar nadaljevali pot proti Solčavi. Prepričani smo lahko bili, da nas ne bo zeblo saj je termometer v Blaževem avtu kazal konstantni prijetni dve stopinji nad lediščem.

V Logarsko smo prispeli kot ena prvih navez, tako da smo prehiteli prihajajočo gužvo. Cigi in Zdenč sta napadla preizkušenega Palenka, z Bremzo pa sma se zapodila preveriti situacijo v Raztočniku (WI 4, 160m), ki ga še nobeden od naju ni plezal. Bil je precej dobro narejen, pa tudi sama plezarija ni razočarala. Trije cugi “poštenega” plezanja, z dvema vmesnima sprehodoma. Cigiju in Zdenčnu, ki se jima je v Palenku pridružila tudi Zdenčnova hčerka Urška s fantom Dejanom, pa je v času, ko sma z Bremzo sestopala, šlo že precej za nohte. Pa sploh ne v prenesem smislu, plezalsko, temveč dobesedno; za nohte jima je šel mraz! Tako izkušena naveza, ki bi Palenka lahko suvereno presolirala, je sestopila k Plesniku skoraj dve uri prej kot sma tja prispela z Bremzo. Cigi in Zdenč sta bila tako premražena, da sta komaj še držala cigarete v tresočih prstih. Vendar jima to vzelo volje za še en, malo resnejši vzpon – slap Sušice. K sreči smo se pod slap spokali ekspresno, pri čemer smo prehiteli tri naveze, pod slapom pa smo naleteli na zadnjega plezalca, ki je ravno zagrizel v svečo, na kar je moral čakati vsaj debelo uro. Hitro smo vstopili in brez obiranja tudi izstopili. Sušice so dobro narejene, cepinov skoraj ni treba zapikovati, saj se jih lahko samo zatika v že obstoječe luknje. Pri izstopu smo nad mostom opazili še eno navezo, ki je plezala cug nad Sušico (oz cug, ki se menda smatra še kot del Sušice), tako da je očitno solidno narejen. Vendar nam je pir pri Zadružniku že preveč zadišal, da bi se spopadli še z zgornjim delom, tako da smo se od mosta spustili proti dolini.

Po poti proti zasluženemu požirku smo ob opazovanju pomanjkanju ledu ter nezasnežene Logarske in Zgornjesavinjske doline vendarle skupno ugotovili: “Glede na trenutne razmere smo lahko vendarle veseli, da lahko sploh kaj plezamo relativno blizu doma!”

 

Slaparili smo: Zdenč, Cigi, Bremza, Boško ter Urška in Dejan

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

5.431 Responses

Dodaj odgovor

TERANOVA SMER

Štirje člani AK Črna, Andrej, Janja, Matevž in Marko, so 14. 1. 2024 obiskali pravljično zimsko Jezersko. Za cilj so si zadali snežno/ledno Teranovo smer

Preberi več »