Ponovitev doslej neznane variante Veternih polic

Po sobotnem preganjanju po 6 smereh sem se danes zopet namenil v gore nad planino Grohot. Za zadnji praznični dan sem se odločil za bolj umirjeno plezanje. V steni Male Raduhe sem zlezel prvenstveno vstopno varianto do Veternih polic (65/40-50 st., 140 m; skupaj z Veternimi 315 m). Varianta pripelje v Veterne približno 20 m nad vstopnim kaminčkom, ki pa je pozimi večinoma zalit. No, vsaj mislil sem, da sem zlezel novo varianto, dokler se ni oglasil Davorin.

Vstopna varianta z Veternimi policami je še malo višja kot Smer veteranov in je po moji oceni to zdaj najvišja smer v Mali Raduhi. Poleg tega je v razmerah, ko obstaja nevarnost plazov varnejša kot klasični pristop pod Veterne, nadaljevanje pa je možno tudi po Smeri po razu, kar praktično odpravi nevarnost plazov.

Novega južnega snega je bilo z višino vedno več. Proti vrhu ga je zapadlo kake 15-20 cm, a se je na trdi podlagi većinoma že spontano splazil, zato je bilo plezanje varno. Tu in tam je prineslo kak manjši, nenevaren plazič.

Tudi čez celotno področje pod steno Male Raduhe so že potegnili plazovi, zato sem se lahko med sestopom proti Grohotu imenitno peljal po čevljih.  V vrhu Durce sem opazil dva smučarja v Dvomljivki. Bila sta Branko (?) z Jesenic in Jernej iz Rimskih toplic.

Igor

Rumena - vstopna varianta Veternih, rdeča - Smer Smer veteranov, črna - Smer po razu, drap - Veterne police
Rumena – vstopna varianta Veternih, rdeča – Smer veteranov, črna – Smer po razu, oker – Veterne police
Opast na robu stene
Opast na robu stene
Plezanje čez rob opasti
Plezanje čez rob opasti

012

Stebri in grape Laneža
Stebri in grape Laneža

020

018

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

5.431 Responses

  1. To varianto sem že večkrat preplezal pozimi in poleti ,v sestopu in v vzponu ,ker sem pač šlampast nisem nikoli tega objavil(ko se je delal vodniček za Raduho ).Vedno sem bil sam .Prvič sem bil verjetno pred letom 1983, ,ko smo trenirali za odpravo v Kavkaške gore.
    Pozdrave Davorin

Dodaj odgovor

TERANOVA SMER

Štirje člani AK Črna, Andrej, Janja, Matevž in Marko, so 14. 1. 2024 obiskali pravljično zimsko Jezersko. Za cilj so si zadali snežno/ledno Teranovo smer

Preberi več »