Občina Solčava uničuje planinsko pot v Grohot

Danes po šihtu sem izkoristil dan brez padavin ter v Srednji Raduhi preplezal Kačo za Nino (III+/II-III, skupaj z vršno steno 290 m).

Na stari, utrjeni in priljubljeni poti skozi gozd od Bukovca v Grohot pa so mi lasje stali kar pokonci. Občina Solčava menda zapravlja evropska sredstva za uničevanje te med planinci zelo priljubljene poti. S kopačem so jo uničili že slabo polovico. In ker ni šlo več od spodaj navzgor, so danes začeli kopati od zgoraj navzdol. Tam, kjer ne gre s kopačem pa vihtijo motiko. Oba delavca, ki sem ju srečal in vprašal, kdo je naročil to neumnost, sta samo skomignila z rameni in povedala, da sta na šihtu in opravljata naročeno delo. Malo več sem nato zvedel v koči med povratkom.

Ali imamo ustrezne regulatorne mehanizme, ki lahko preprečijo samovoljo županov, občinskih svetov ali ad hoc komisje oz. odbora, ki odloča o porabi evropskega denarja za razvoj, ne vem. Vem pa, da bi bilo treba to neumnost ustaviti, še preden se je sploh začela.

PD Mežica, ki upravlja s kočo v Grohotu in PZS ne moreta in ne smeta ostati ravnodušna ob uničevanju planinske poti. Morda lahko kaj bolj otipljivega glede odgovornosti za ta šlampasto uničevalen poseg v naravo stori Ministrstvo za okolje in prostor.

Ali sploh lahko kdo ustavi to nerazsodno početje, preden bo uničena celotna pot. Po novi, razširjeni in blatni poti se leta in leta med dežjem in kar nekaj dni po njem zaradi globokega blata ne bo dalo hoditi. Uporabna bo le spodnja cesta.

Svoje ogorčenje gotovo izražam tudi v imenu številnih drugih ljubiteljev gora in neokrnjene narave.

Žalostno, nerazumno. Ne bo preveč, če rečem kar idiotsko !

Sramota. Desetlejta sem hodil tam. Imena in priimke odgovornih, je med drugimi na fb zapisal Silvo Babič.

Igor

055 056 057 058 059 063 067 068 069

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

Dodaj odgovor

TERANOVA SMER

Štirje člani AK Črna, Andrej, Janja, Matevž in Marko, so 14. 1. 2024 obiskali pravljično zimsko Jezersko. Za cilj so si zadali snežno/ledno Teranovo smer

Preberi več »