Obisk pri Dioskurih

Nagruntano je bvo sicr mavo drgač, plat se dlje, pa sma se z Deniso, predvsem zarad vremena odločva, da mavo pršparama, za kako Inca colo več.

Nekak tk sma se v petek ob 13.30 znašva v vasi Saint Jacques na višini 1689m. Vsa zagnana sma z (pre)opremlenimi rukzoki zagrizva v breh. Še doro, da se nisma preveč ozerava na temperature in sma do 19 ure prlezva do višine 3420m. Umes dokler je bva še vola sma celo buldererava, se pravhava z svizci in kozorogi ter še kaj.

FA ”Za selektorja bulder sekcije Fašuna” 6a (ob +16,5kg)

Zutra budilka, spet mavo spanja, kafe, na ledeniku mimo ta prvih avbetno navezanih skupin, ta prvi orgni štajg, drugi, mavo skalovja, spet mavo snega in sma po SW Ridge na vrho Polluxa 4092m. Razgledi za boge, na vse ta glavne vrhe, na vidnem polo naštejema mogoče 7 ldi, idealno.

Spustima se dov na sedlo  Zwillingsjoch na 3846m, mavo se pokažejo posledice treniranja pitja neprekuhane sumlive vode, pa vseeno grema še enbart grta, WNW Flanka. Hodima, koraki se zdijo že mavo grozni, če bi bvo treba bi lahk bruho, vleče se, fejst, pridema na zadni greben, ura sploh ni tk slaba, še prej ko sma mislava. Castor 4223m, razgledi spet do kamor sežejo oke pa še mavo naprej, nikjer nobenga.

A sem že omenil da sta Pollux in Castor v grško/rimski mitologiji t.i. Dioskura, ki imata celo lastno ozvezdje. Castor najbi bil sin šprtanskega kralja Tindareja, Poluks pa božanski sin Zevsa. Veljata za zavetnika mornarjev in jiva povezujejo s konjeništvom in lovstvom, zato ne čudi, da sta bila tudi na ladji Argo.

Nazaj dov sma šva kr ”Direttissimo”, tk da ob 14.30 sma že sončva noge in kuhava kafe. Odločima se da sestopima do roba ledenika na 3020m ker sma prespava še eno noč za luftanje pluč. Zutra po kafejo spet navzdov, noge namakat v jezero, pa spet navzdov, mimo vseh turistk in turistov do avtona.
Pot domov, 7 ur analize kk ldi neznajo vozit na 4/3 pasovni avtocesti, prnas pa še enga vredo pasa ni (:
Za vse vas ko ste prebrali do sm, sma uživava in delava plane za naprej Denis in Davo.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

Dodaj odgovor

TERANOVA SMER

Štirje člani AK Črna, Andrej, Janja, Matevž in Marko, so 14. 1. 2024 obiskali pravljično zimsko Jezersko. Za cilj so si zadali snežno/ledno Teranovo smer

Preberi več »