‘Odpravarsko’ Jezersko

V nedeljo smo se ‘taresni’ člani odprave v Cordillero Blanco, ki je načrtovana ob 40 letnici kluba drugo leto, odpravili na prvo skupno turo. Rok, Bremza Gašper, Jež (AK Ravne) in js smo se že ob pol šestih dobili na Polani, na Jezerskem pa se nam je pridružil še Modri. Izbrali smo dolino Makekove Kočne, kjer je narejenih že kar nekaj slapov. V precej toplem vremenu (komaj kaj pod ničlo) smo opravili kar lepo število vzponov. Rok in Jež sta se po ogledu Pozejdona odločila, da ga bosta še kakšen teden pustila, da se naredi do konca. Podala sta se v Izgubljeno rokavico, kjer je svojo rokavico dejansko izgubil (in zahvaljujoč ljubljanski navezi tudi srečno dobil nazaj) Gašper v navezi z Modrijem. Vsi štirje so se nato podali še v Kapljico, ki jo je opisal Igor v eni prejšnjih objav. Z novim načelnikom sva ta čas preplezala slap S, ki je solidno narejen, čeprav z mestoma tankim ledom in gaženjem. Ko sva pripravljala abzajl za spust v smer, ki sva si jo poprej nagledala in ki se z lepo svečo pne tik levo od slapu S, sta naju presenetila Rok in Jež, ki sta prisolirala po tej neznani smeri. Graben, ki določa potek te smeri, se odcepi nekoliko pred začetkom S-a. Smer poteka preko nekaj ledenih skokov in snežišč (en dober cug) pod zaključno svečo, visoko približno 40 metrov, ki ponudi prav lepo plezanje (zame osebno najlepše ta dan) v relativno kompaktnem ledu, težavnosti okoli spodnje četrte stopnje. Takoj vrh ledu rastejo drevesa, na katerih je mogoče urediti spust po vrvi. Ker smeri nismo našli v nobenem vodničku, predvidevamo pa, da v njej nismo bili prvi, nas zanima, če ima kdo o njej morebitne informacije.

Ko sta Rok in Jež ponucala najin abzajl, sta odbrzela še v slap S. Svojo dobro pripravljenost sta ta dan preizkušala tako, da sta štrik uporabljala le za abzajle. Tako smo že kakšno uro čez poldne sedeli na piru na Jezerskem. Glavna tema tega in pa naslednjega piva je seveda bila prihajajoča odprava, predvsem pridobivanje finančnih sredstev. Tudi tu se za morebitne informacije toplo priporočamo;:))

Boško v S-u  Jež v sveči neznane smeriBremza v neznaniGašper v Kapljici  Skupna

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

5.431 Responses

  1. Živjo! Tako je, plezali ste Božično pravljico. Moram pa še nekaj popraviti avtorja članka, namreč mislim da je govora o SLAPU S, ki je med Božično in Izgubljeno rokavico. SMER S je sicer v isti dolini, a poteka po levi strani Velikega kupa in je dolga okoli 500m.
    Drgač pa bravo za lepe vzpone! Upam da nas spet pridete kej obiskat na Jezersk’:)

Dodaj odgovor

TERANOVA SMER

Štirje člani AK Črna, Andrej, Janja, Matevž in Marko, so 14. 1. 2024 obiskali pravljično zimsko Jezersko. Za cilj so si zadali snežno/ledno Teranovo smer

Preberi več »