Otvoritev razstave 85 let organiziranega alpinizma na Koroškem

V četrtek, 14. 4. 2022, je bila v Kulturnem centru na Ravnah na Koroškem otvoritev razstave z naslovom 85 let organiziranega alpinizma na Koroškem.

Logično, da je bilo prej v ta dogodek vloženega veliko truda, časa, skrbi in veselja. Težko je prikazati tako obsežno dogajanje v tako doglednem času pa vendar, mi smo se lotili in se veliko naučili. V čast mi je bilo sodelovati v tej projektni skupini in se vsem iskreno zahvaljujem za izmenjane energije, posebej kustodinji Koroškega pokrajinskega muzeja in pobudnici razstave, vodji in koordinatorici, naši prijetni »brci v rit«, Andreji Šipek, oblikovalcu in poznavalcu alpinizma Andreju Knezu in prav tako vsakemu posamezniku, ki je s svojo energijo na sestankih doprinesel k mojemu doživljanju sveta v tisti lepi, vredni luči. In vsem, ki smo jih nadlegovali in so eni bolj, eni manj radi sodelovali, delili materiale, besede v živo, čas po telefonu in za računalnikom. Vsem, ki so kakorkoli prispevali s svojim časom, besedami, vzponi in fotografijami, se najlepše zahvaljujem. Precej gradiva se je zbralo. Pa tudi osebnih spominov, nostalgij, starih novosti, novih spoznanj. Le želimo si lahko, da se bo kdaj, ob kakšni obletnici morda »vse« prikazalo. Marsikatero gradivo je ostalo v zakulisju, a je del bogatega arhiva, ki čaka, da se pokaže. Bogata bira za Koroški alpinizem v teh 85. letih.

Otvoritev vsekakor vredna udejstvovanja, čudovit vezni govor, lepa in doživeta govorna predstavitev kustodinje razstave, realen in prav tako doživet govor Andreja Gradišnika, na tem mestu alpinista. Za lepa govora smo prav tako hvaležni direktorju Pokrajinskega muzeja mag. Tadeju Pungartniku ter županu občine Ravne na Koroškem dr. Tomažu Roženu. Za glasbeni del s harmoniko se zahvaljujemo Niku Valenciju, učencu Glasbene šole Ravne na Koroškem, čudovita glasbena točka.

Do konca maja je razstava na Ravnah in sicer v Kulturnem centru Ravne (Gledališka pot 1).

Nato v juniju in juliju gostuje v Mežici v Narodnem domu in dalje po Koroški in naprej. Vabila sledijo.

Vabljeni k ogledu!

Vsaka dejavnost, kot alpinizem, obstaja pravzaprav zaradi ljubiteljev, entuziastov. Naj ne zmanjka entuziazma!

Katarina R

P.S.: Če bi bila otvoritev razstave dan kasneje, na petek, bi sovpadala z dnevom rojstva Nejca Zaplotnika, ki bi na ta dan dopolnil 70 let. Sta že Nejc in razstava imela vsak svoj dan. Naj zaključim z Nejčevo mislijo iz knjige Pot: »Strah me je vsakdanjega življenja, ki je tako bedasto nesmiselno, da je alpinizem čisto droben, majhen nesmiselček v primerjavi s ponorelim kolesjem, ki nas vse bolj vrti, drobi in melje.«

Fotografi: Primafoto, Janez Semlak, Matjaž Česnik, Mihael Mlinšek

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

Dodaj odgovor

TERANOVA SMER

Štirje člani AK Črna, Andrej, Janja, Matevž in Marko, so 14. 1. 2024 obiskali pravljično zimsko Jezersko. Za cilj so si zadali snežno/ledno Teranovo smer

Preberi več »