Pallavicini v Velikem Kleku

V ponedeljek ga je preplezal Jurij Gorjanc z zagnanim in obetavnim tečajnikom Alešem Paradižem. In ker je Jurij kot vedno zelo na tesno s časom, Alešu pa nagaja računalnik, bom na kratko povzel njegovo poročilo.

Dobila sta se po Jurijevem dežurstvu ob 22. uri v Lienzu. Parkirišče sta zapustila ob 23. uri, s plezanjem začela ob 4. zjutraj in bila ob 7. uri na vrhu. Vreme je bilo ta pravo, morda malo pretoplo, zato je bil v spodnji tretjini smeri sneg bolj mehak. Stope jima je vtisnila naveza pred njima. V drugi tretjini so bile razmere idealne s pomrznjenim snegom in ledom. V zadnjem delu smeri pa sta bila zaradi sonca izpostavljena padajočemu kamenju, ki ga je Aleš občutil tudi na svoji čeladi.

Jurij je prav po Pallaviciniju pred 24. leti opravil svoj prvi vzpon na Grossglockner, potem pa je bil na vrhu po številnih smereh še mnogokrat. Aleš pa je svoj prvi vzpon na Veliki Klek posvetil malemu Todiju, ki je pred kratkim privekal na svet. “Da bo fant zdrav” je napisal.

Jaz pa obema čestitam. Juriju za vsega spoštovanja vreden jubilejni vzpon, Alešu pa za prvi vzpon v ostenju Velikega Kleka in neizmerno voljo, ki jo kaže do alpinizma.

Igor

photo 1

photo 2

photo 3

photo 4

photo 5

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

5.431 Responses

  1. Hvala za zapis in čestitke Igor. Ravno danes sem se pogovarjal z Milanom Plesecom, takrat v navezi je bil še Franc Oderlap in Šerki. Razmere – led kot steklo (za špice derez). Na vrh smo se primatrali do sončnega zahoda, nato pa sestopali do 3 zjutraj. A Pasterce je bvo skupaj precej več.

Dodaj odgovor

TERANOVA SMER

Štirje člani AK Črna, Andrej, Janja, Matevž in Marko, so 14. 1. 2024 obiskali pravljično zimsko Jezersko. Za cilj so si zadali snežno/ledno Teranovo smer

Preberi več »