PECA

Zadnjo nedeljo sem zaradi novega snega in letnih, sicer visokih čevljev, obrnil še pod Knipsovim sedlom.

Danes zjutraj sem bil ponovno na tej pošteno strmi poti. S sedla sem zavil najprej na Končnikov vrh, nato pa mimo Polec na Kordeževo glavo. Sestopil sem po Gladkem žlihu (III/I-II, 900 m).

Ko sem na poti proti sedlu dosegel sneg, je bil ta še pomrznjen in kar malo žal mi je bilo, da nisem imel s sabo cepina. Medtem ko sem se podil po planotastem svetu Pece pa je sonce opravilo svoje in sneg zmehčalo ravno prav, da se mi še ni pregloboko udiralo. Polovico Gladkega žliha sem se imenitno peljal kar po čevljih.

Za tisti 75 m visok skok v spodnji polovici žliha plezalni vodnik svetuje obvoz po levi (gledano v smeri vzpona). Jaz ga vedno obvozim po desni (III), ker je mnogo lepše. Če koga zanese v ta žlih, naj kar pogumno nadaljuje naravnost pod skok. Kadar so tam še ostanki plazov, ki jih tu čez redno prinese, te tik pod začetkom navpične stene na desno vodi ozka polička, nato pa si čez zelo strme prehode lahko izdatno pomagaš z rušjem. Če pa snega ni več, moraš do te poličke malo splezati. Vsekakor lepše kot levo skozi borovje.

Prijetna kondicijska tura v lepem vremenu.

Igor

006 007 010 011 013 019 023 026 029 031 033 034

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

Dodaj odgovor

TERANOVA SMER

Štirje člani AK Črna, Andrej, Janja, Matevž in Marko, so 14. 1. 2024 obiskali pravljično zimsko Jezersko. Za cilj so si zadali snežno/ledno Teranovo smer

Preberi več »