Peca – Divja jaga

Lansko jesen sem začel s plezanjem nove smeri v južni steni Pece, ki se je zavleklo vse do zadnje nedelje 7. 7. 2014, ko sem z različnimi soplezalci ta projekt uspel zaključiti. Prva dva raztežaja sva lani, že v zimskih temperaturah preplezala z Ikanu Golobu. Letos zgodaj pomladi sva se v steno prvič podala z Andrejem Gradišnikom in ji dodala še dva raztežaja. Zaradi težkega plezanja se v smer nekaj mesecev nisem vrnil, saj je bilo potrebno nivo prostega plezanja dvigniti na bistveno višjo raven, kot sem bil v tistem trenutku sposoben. Proti koncu junija sva z Andrejem lahko zaradi relativno nizkih temperatur v letošnjem poletju zopet obiskala steno in s pomočjo tehnike uspela izplezati do roba stene in se v mraku spustila nazaj pod vznožje smeri. Raztežaji so dajali slutiti, da bo prosta ponovitev smeri kar zahtevna, tako da sem bil vedno bolj prepričan, da se mi zaključek vzpona umika v jesenski čas, ko bo plezanje v južnih stenah spet možno. Smer je bila tako v celoti opremljena in pripravljena za prosto ponovitev, le komplet friendov in sistemi, pa gas!

Ker se poletje še kar ni znalo narediti, se je preteklo nedeljo zopet pokazala možnost za vzpon. Prvi štirje raztežaji so šli tekoče, saj sem jih že zadnjič uspel preplezati prosto, ustavilo pa se je pri petem, ki sem ga šele v petem poskusu uspešno preplezal. Miran Kaker – Keks, ki je bil tokrat zraven mene je bil že kar malo nervozen od vseh ponovitev in od neudobnega visenja v pasu, zato sem vedel, da če zdaj v peto ne gre, bo potrebno abzajlati! Potem je sledil še zadnji raztežaj, blazinice so bile že do konca iztrošene, roke so še komaj držale. Tudi tukaj je bilo potrebnih par poskusov, a naposled je le uspelo. Na robu stene sem se sesedel in užival v trenutku zahajajočega sonca s pogledom proti Košuti in Julijcem v ozadju.

Smer je v celoti opremljena, štanti so navrtani in opremljeni za spust, v raztežajih je ostalo 14 svedrovcev in nekaj klinov. Skratka vse kar se je uporabilo je tam ostalo, razen seveda friendi in zatiči. Priporočam, da ponavljalci vzamejo en komplet friendov ter 14 kompletov in 4 gurtne za podaljšanje.

Grega Lačen

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

5.431 Responses

Dodaj odgovor

TERANOVA SMER

Štirje člani AK Črna, Andrej, Janja, Matevž in Marko, so 14. 1. 2024 obiskali pravljično zimsko Jezersko. Za cilj so si zadali snežno/ledno Teranovo smer

Preberi več »