Pod in nad Češko kočo

Z načelnikom Blažem Penecem – Bremzo sva se udeležila plezalnega vikenda Koroška pleza. Letos so ga pripravili člani AO Jezersko. Iz treh alpinističnih kolektivov pod Peco in Uršljo goro sva se druženja in plezanja udeležila le midva. Besedi žalostno in sramotno povesta vse, zato je vsak dodaten komentar odveč.

Včeraj proti večeru sva se na Češko kočo odpravila kar preko stene pod njo. Preplezala sva Rdečo peč (V/IV+, 230 m) in v srce nama je sedlo lepo plezanje čez plat v drugem raztežaju. Niti zelo krušljiv kaminček povsem na koncu ni pokvaril tega vtisa. Že blizu roba stene sva morala malo pohiteti, saj se je iz Avstrije približevala nevihtna fronta, ki je dosegla Spodnje ravni le kako minutko po tem, ko  sva bila že v zavetju koče.

Na srečo dežja zvečer ni bilo prav dosti, zato so bile stene nad Češko kočo zgodaj zjutraj že suhe. Izbrala sva si Grintovčev steber (V/IV, 250 m). V zelo lepem plezanju po dobri skali sva resnično uživala. V plezalnem zanosu sva tisto znamenito prečnico obšla s plezanjem naravnost mimo lope po levi. Težavnost je približno enaka (V), plezanje lepo, le za varovanje sva z enim metuljem poskrbela sama. Tudi izstopni kamin ponuja zanimivo plezanje in ga brez večjih težav premagaš z nahrbtnikom na ramah.

Bolj celovito poročilo pa bo pripravil Žan Karničar.

Igor

003005 006 008 009 011 013 017 019 021 025

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

5.431 Responses

  1. Dva člana AK SG sva tudi bila tam,včeraj po splezani Novi centralni sva sestopila na Ledine in potem na Češko kočo, pa na koči ni bilo nobenega v zvezi z tem dogodkom – do večera pa žal nisva imela časa (če to kaj šteje), danes pa tudi ne.

    lp

Dodaj odgovor

TERANOVA SMER

Štirje člani AK Črna, Andrej, Janja, Matevž in Marko, so 14. 1. 2024 obiskali pravljično zimsko Jezersko. Za cilj so si zadali snežno/ledno Teranovo smer

Preberi več »