Na odpravo v Himalajo so se odpravili: Nenad Čmarec, vodja
Gašper Stopar
Aleš Paradiž
Gašper Zapečnik
Peter Mlinar
Odprava se je na pot podala 29. septembra s ciljem po normalni smeri preplezati 7161m visoko goro Pumori. Po urejanju papirjev za dostop na goro smo se 3. oktobra s helikopterjem odpeljali v Luklo, letala niso letela zaradi slabega vremena. 4. oktobra se je začel pristopni marš, ki je trajal do 10. oktobra, ko smo prispeli v base camp.Že naslednji dan smo postavili kamp 1 na 5700m, nato smo imeli dva dni počitka. 14. oktobra smo štirje člani odprave uspešno preplezali smer med kampom 1 in kampom 2. Smer je bila zahtevnejša kot smo pričakovali,zaradu slabih razmer smo porabili vse fiksne vrvi za varen spust v kamp 1. V smeri so bili skalni skoki, do cca. 5800m pa sploh ni snega.
Zaradi prevelike objektivne nevarnosti proženja snežnih in kamnitih plazov, pomanjkanja fiksnih vrvi za varen sestop ter vremenske napovedi, ki je napovedovala močan veter na grebenu, smo se člani odprave odločili, da prekinemo osvajanje Pumorija. Enako se je odločila španska odprava, prav tako sta pred vrhom obrnila dva Romuna, ki sta plezala po južni steni.
Po sestopu in prihodu v Katmandu, smo morali na ministrtvo podati informacije o smeri, ki jih bodo uporabili za naslednje odprave. Kljub neosvojenemu vrhu, so nam čestitali, saj smo prva odprava letos, ki je uspešno preplezala smer do kampa 2. Pumori pa ostaja po normalki neosvojen je 4. leto.
Odpravarji se domov vračamo v petek, 26. oktobra.

Priporočene objave

Ni še komentarjev, dodaj prvi komentar!


Objavi komentar