Raduha – nova ‘moderna smer’ Planika

Čeprav bi ob tako aktivnih starejših generacijah težko mislil, da je sploh še kaj ne preplezanega v Mali Raduhi, je nekaj še ostalo. Preden sva se znašla pod steno je imel Jež ravno tisti teden v letu, bil je na morju ne pa v hribih. Dovolj časa, da sva ob prihodu presenečena ugotovila, da je boulder že opremljen, zato sva vstop bila prisiljena malo spremeniti.


3.8.2021 je bilo vreme takšno, da na planinski poti čez Durce ni bilo gneče, kot nalašč za opremljanje in čiščenje skal, odspodaj navzgor. Nekoliko razočarana sva se podala v prvi raztežaj, ki pa je ponudil težje plezanje kot je izgledalo. Celo sonce naju je nekajkrat sramežljivo pozdravilo skozi meglice. Drugo stojišče je postavljeno nekaj metrov višje od obstoječega v smeri Kamin pri Durcah, v njegovi okolici pa lahko vsak ponavljalec ob pravem času ugotovi od kod ime smeri. Vreme se nama je vedno bolj kvarilo, še sreča je zgornji del smeri obrnjen tako, da ga dež ne zmoči kar tako.

Ko sva po štirih urah oba priborbala iz drugega na tretje stojišče, nama je Raduha pokazala, da se verjetno najbolj ne strinja z zvoki vrtalnega stroja v svojih ostenjih, bližnje grmenje je zelo spominjalo na udarce kladiva po klinih. Zadnjih nekaj metrov, ki so v suhem vremenu lažji od preostale smeri, je bilo mokrih in psihično precej napornih. Enako se nama je ponovilo tudi naslednji dan pri prosti ponovitvi, le da je tokrat le škropilo in malo pihalo.

Pred vikendom, ko Črna na Koroškem uradno dobi prvo ferato, je Raduha tako dobila prvo namensko (dokončano) ”moderno” smer.

Planika 7a S2 105m
Prva plezala 3.8.2021 Andrej Jež in Davo Mihev
Prva pp 4.8.2021 Andrej Jež

Smer je opremljena s svedrovci, ki so nameščeni tako, da je med njimi potrebno narediti nekaj gibov. Najtežji deli so dodatno opremljeni s klini (pzs, made in koroška), slednji pa so tudi kje vmes v lažjem svetu. Potrebnih je 15 kompletov. Smer je očiščena, še bolj pa se bo očistila ob obiskih. Kvaliteta skale z višino narašča, uporaba premičnih varoval pa je stvar lastne presoje.

Skica smeri, z vrisanimi svedrovci in klini. Original je vzet iz Plezalnih vodnikov Koroške – Raduha 1 , 2005
Vris smeri na fotografijo. Original je vzet iz Plezalnih vodnikov Koroške – Raduha 1 , 2005
Uporabljene energijske ploščice med opremljanjem smeri.
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

Dodaj odgovor

TERANOVA SMER

Štirje člani AK Črna, Andrej, Janja, Matevž in Marko, so 14. 1. 2024 obiskali pravljično zimsko Jezersko. Za cilj so si zadali snežno/ledno Teranovo smer

Preberi več »