Spominska smer Milana Savellija

Danes sem v severni steni Durc preplezal novo smer in jo posvetil mojemu velikemu prijatelju, prvemu načelniku AK Črna in dolgoletnemu predsedniku PD Črna. Milan je odšel konec februarja letos nepričakovano, iznenada, poln življenja in načrtov.

Glavna posebnost smeri je 15 m visok preduh, ki sem si ga ogledoval že pozimi. Smer sem zato preprosto imenoval Milanov preduh (-IV/II-III, 200 m; + 65 m izstopa po Levi varianti Dvomljivke).

Opis: Smer vstopi približno 15 m nad najnižjo točko stene Durc po ozki poraščeni gredi nekaj metrov desno nato pa sledi logičnim prehodom po spodnji steni nekakšne čudne zajede (dve mesti III, ostalo II). Pri osamljenem drevesu zaviješ proti desni nad grapo (I-II). Ko na levi zagledaš preduh, se usmeriš proti njemu. Skozenj (-IV) ter levo na greben in po njem (II-III) do stika z Levo varianto Dvomljivke, v katero te popelje lep prehod proti desni. Po njej še 65 m na rob stene.

Smer ni nič posebnega, je pa zato toliko bolj zanimiv prehod skozi preduh. Tu je treba biti zaradi krušljivosti kar pazljiv. Tudi v vstopnem delu smeri bo morebitna naveza bolj težko uredila dobro varovanje. V celoti gledano pa je za tiste z raziskovalno, romantično dušo, kar zanimiva. Vsaj meni se je danes zdelo tako.

Stena Male Raduhe je povsem kopna in suha.

Na fotografiji je potek smeri označen z rdečo barvo.

Igor

005 007 008 009 011

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

Dodaj odgovor

TERANOVA SMER

Štirje člani AK Črna, Andrej, Janja, Matevž in Marko, so 14. 1. 2024 obiskali pravljično zimsko Jezersko. Za cilj so si zadali snežno/ledno Teranovo smer

Preberi več »