Superfeucht v Kesselwande

Poročila o razmerah v dolini Malte so bila kar obetavna, vremenska napoved pa ne. A to naju ni ustavilo in na najino srečo sva ob začetnih razočaranjih le ulovila zadnji vlak.

Najprej sva se odpravila pod Gamsek in Wintasun. Ogromne ledene sveče, ki visijo nad Gamsekom so naju ob visokih temperaturah odvrnile od plezanja te smeri. Poleg naju sta obupala še dva druga plezalca, tako da sva izgubila voljo tudi za Wintasuna, ki je bil kar dobro narejen in objektivno ni tako nevaren.

Sestopila sva nazaj v dolino in se zapeljala proti Aluholu, ki je v zgornjem delu zelo pičel. Predlog o tolažilnem soliranju Strannerbacha je Roku izvabil le kisel nasmešek in predlagal je, da pogledava še Superfeuchta. In v tej tesni soteski sva končno našla to, kar sva iskala. Dobro narejen slap, po katerem je ob 10 st. C sicer tekla voda, a prišla sva le predaleč, da bi naju to odvrnilo od plezanja. V prvem raztežaju je bil led mestoma kar trd in delali so se talirji, v drugem, težjem, pa so bile razmere zelo dobre in Rok je raztežaj z oceno WI 4-5 preletel v navalu navdušenja. Na vrhu sva v silovitem vetru skupaj ožela moje rokavice in se zadovoljna spustila proti vstopu.

V smer sta pred nama vstopila še dva Čeha, ki pa sva ju prehitela po desni obvoznici. Ko sva midva že pospravila opremo, sta se preudarna Čeha še ukvarjala z zadnjim raztežajem. To pa smo bili tudi edini štirje plezalci v vseh smereh Kesselwande danes.

Ko sva se peljala proti dolini so pod Strannerbachom v reševalno vozilo transportirali mladega plezalca, s katerim se je Rok zjutraj pogovarjal. Pri cestninski postaji za dolino Malte pa ga je že čakal helikopter. Kaj se mu je zgodilo ne veva, a po najini oceni ni moglo biti kaj drugega, kot da se mu je podrl tanek led Strannerbacha ali pa se je zaradi visokih temperatur kaj odkrušilo in priletelo nanj. Upava, da s simpatičnim plezalcem ni kaj hujšega.

Iskanje lednega zadovoljstva v dolini Malte v prihodnjih dneh odločno odsvetujeva. Tudi v slapu, ki sva ga plezala, se je na desni strani s skal odkrušilo nekaj manjših sveč.

Srečno, Cigi

Gamsek (levo) ob visokih “toplogrednih” temperaturah ogrožajo velikanske ledne sveče
Rok razočaran sestopa izpod nevarnega slapu
Rok v izstopnem raztežaju
Še malo pa bo na štantu
Gnile rokavice, mrzle roke, a konec je pred nosom. Pred abzajlom so me pogrele Rokove rokavice.
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

5.431 Responses

  1. Res so gnile razmere, glavno da sta varno plezala. Ker te dni tudi sam dežuram na helikopterju v Avstriji, imam novice iz Malte: emški plezalec je padel 7 metrov in si poškodoval hrbtenico. Previdnost ni odveč!
    Če bo danes mirno, pa morda napišem za našo stran kaj o tem, kako tukaj funkcioniraj helikopterska služba.

Dodaj odgovor

TERANOVA SMER

Štirje člani AK Črna, Andrej, Janja, Matevž in Marko, so 14. 1. 2024 obiskali pravljično zimsko Jezersko. Za cilj so si zadali snežno/ledno Teranovo smer

Preberi več »