Danes po šihtu smo z  Andrejem  Ježem (AK Ravne) in  Alešem Paradižem v steni Durc preplezali Dvomljivko (240 m, od 40 do 70 st, vse je zalito). Razmere v steni so bile dobre, saj nismo delali obvozov, po katerih bi se malo bolj udiralo, ampak smo jo pičili kar naravnost. Ne morem pa reči, da so razmere nad Grohotom tudi sicer dobre. Prav zato smo si izbrali steno Durc z Dvomljivko, kjer je dostop in sestop še najbolj varen.

Nismo videli sledi, da bi se utrgal kak običajen snežni plaz, tudi tisti izpod Rjavega plazu ne, ki je bil nazadnje usoden pred štirimi leti. Zato kljub uradno II. stopnji nevarnosti plazov odsvetujemo gibanje na območjih običajnih plaznic, se pravi po levi in desni strani melišča. Varnost, ki naj bi jo nudilo drevje na desni strani je le navidezna. Ko tam potegne izpod Rjavega plazu … Tudi sicer se tam zgoraj še ne moreš počutiti povsem brezskrbnega. Zelo veliko je napihanega snega. Na izstopu iz smeri nas je spremljal že kar orkanski JZ veter, ki je prenašal sneg s tako močjo, da smo komaj še kaj videli.

Igor

 

Priporočene objave

5.431 Comments

  1. Grape Laneža so na polno zalite in po moje zato niso zanimive. Če bi bile trde, bi se po njih sprehodil kot po kaki ameriški avtocesti. Glede na včerajšnjo izkušnjo pa so verjetno zasute z nepredelanim in napihanim snegom, zato se globokemu gaženju najbrž ni mogoče izogniti. Pa še nevarno za kak plaz zna biti tu in tam.

    lp


Objavi komentar