Veterne police v Mali Raduhi

Danes zgodaj zjutraj sem pred hišo najvišje kmetije v Sloveniji srečal gospodarja Vilkota. Spregovorila sva par besed, nato pa sem se po dveh mesecih in pol zopet podal proti naši Raduhi. Po poletni gužvi sem užival v popolni samoti in res lepem dnevu. V celoti sem se predal miru in prisluhnil ubranim strunam narave. Le tu in tam sem slišal svoj korak, škripanje snega in globoko dihanje, ki me je opomnilo, da je čas za krajši oddih. Sicer pa sem se zlil z rahlo sapico in prekrasnim jesenskim dnevom. Malo kdaj je v hribih tako spokojno, kot je bilo danes.

Po preplezani smeri sem Gospodu daroval žgalno daritev (kot reče Jurij tej slabi razvadi) in takrat šele me je strel iz  lovske puške nekje v smrekovškem pogorju spomnil, da nisem za vselej ušel civilizaciji. Sledi še popravni strel (uboga žival), nato pa zopet popolna harmonija narave.

Na Durcah srečam danes edinega planinca in po kratkem “serbus” se spustim proti planini Grohot. Vmes se ustavim še pri Tomaževem spominskem obeležju. Nisem pa mu prižgal sveče, ker sem se odločil, da v hribih klasičnih sveč ne bom več prižigal. Tudi za tradicionalno avgustovsko komemoracijo bo treba poiskati bolj ekološko rešitev.

Koča je odprta, a jo uberem kar mimo, ker nočem pokvariti globokega doživetja samote, tišine in miru.

Pri Bukovniku pozdravim še gospodarico Jelko, kupim skuto in sirnek in malo čez poldne sem že doma.

Da v tem podaljšanem vikendu in prekrasnem vremenu vsaj dneva ne bi namenil tudi hribom, bi bil pa res greh. Vsem, ki ste te dneve namenili zgolj onesnaževanju okolja s prižiganjem preštevilnih sveč, je lahko le resnično  žal.

Pa srečno, Igor

Stena Male Raduhe nad jesensko obarvanem Grohotu je suha. Sneg je le še na policah ter v grapah in žlebovih
Vstopni kaminček naj bi bil -IV. V resnici je precej bolj pohleven
Zadnji skokec pred vršnim drnastim svetom
Zadnji del smerce
Med žgalno daritvijo
Pravijo, da te pri mojih letih že skup vleče. Mene očitno še ne 🙂
Malo nad Šmelcem v dolini Koprivne srečam tole simpatično Bukovnikovo dečvo, ki žene svoja konja z jesenske paše proti domu
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

5.431 Responses

Dodaj odgovor

Zadnje novice

PLEZALCI POZOR!

Vsi kateri se odpravljate plezat v Burjakove Peči ali balvane v Toplo bodite pozorni na svoje jeklene koničke!Že drugič je bil opažen nepridiprav na delu!

Preberi več »

Plezalni tabor v Kotečniku

Ravnokar smo zaključili plezalni tabor v Kotečniku. Tabor je bil namenjen najmlajši skupini (9-10 let). 3 dni plezanja, nore igre, uživanja v naravi. 3 dni

Preberi več »