Začetek novega leta je čas, ko pogledamo v preteklost in se ozremo v prihodnost. Čas, ko analiziramo leto, ki je za nami, in kujemo načrte za naprej…

Čeprav je bilo leto 2023 za naš kraj težko, polno novih izzivov in čudnih preizkušen, smo si člani Plezalne sekcije Alpinističnega kluba Črna na Koroškem enotni, da je bilo kljub vsem naporom uspešno. Ni skrivnost, da Plezalna sekcija v našem kraju v zadnjih nekaj letih doživlja velik razcvet, število vadečih otrok je preseglo pričakovanja, in veseli smo, da zanimanje za ta šport kljub na novo odprtemu Plezalnemu centru na Prevaljah v našem kraju še vedno narašča. Število vadečih otrok se je od leta 2021 skoraj potrojilo in s ponosom lahko povemo, da je v letu 2023 redno obiskovalo vadbo kar 52 otrok.
Treningi se pod vodstvom izkušene inštruktorice športnega plezanja Monike Jamrožy izvajajo v različnih starostnih skupinah, in sicer: Mini (5-6 let), Mlajši cicibani (7-8 let), Starejši cicibani (9-10 let) in Mladinci (12-15 let). Veseli nas, da se vsako leto več članov odloča tudi za udeležbo na tekmovanjih Vzhodne lige. V letu 2023 je bilo organiziranih šest tekem (Brežice, Novo Mesto, Celje, Vojnik, Trbovlje in Radlje ob Dravi). Na tekmi se lahko preizkusijo v težavnostnem in hitrostnem plezanju ter balvanih. Povprečno se tekme udeleži šest otrok, udeležba na tekmi pa jim prinaša nove izkušnje, izzive in željo po napredku. Želimo si, da bi se želja po obiskovanju tekem razširila tudi na ostale vadeče, vendar je iz vidika oddaljenosti krajev tekmovanj, stroškov povsem razumljivo, da si tega kljub želji ne morejo privoščiti vsi. Iz razloga, da pridih tekmovanja doživijo tudi otroci, ki se tekem Vzhodne lige ne udeležujejo, je bila organizirana klubska tekma, katera je potekala v Osnovni šoli Črna na Koroškem in so se je udeležili skoraj vsi redno vadeči otroci v našem klubu. Vzdušje je bilo čudovito in prizadevamo si, da to ponovimo tudi v letu 2024.
Kot trener športnega plezanja se zavedam, kako pomembno je, da imajo otroci možnost spoznati tudi plezanje v skali, da imajo stik z naravo in da ob vsem tem razvijajo tudi druge socialne veščine.
V letu 2023 smo organizirali več dogodkov. Plezalni piknik na plezališču Kalvarija v Radljah ob Dravi, ki je minil v znamenju toplega pomladnega sonca, nas je napolnil z energijo in željo po še več plezanja v skali. V času šolskih počitnic so bili organizirani trije tabori v Kotečniku. Prvi termin je bil namenjen starejšim cicibanom, druga dva pa mladincem. Poleg plezanja smo se družili, zabavali, kampirali, se učili spoštovati naravo in še in še bi lahko naštevali, saj nam je zmanjkalo časa, da bi ušpičili tudi kakšno lumparijo. Trije dnevi so minili, kot bi mignil, zato smo se ob zaključku tabora na pobudo mladincev vsi udeleženci strinjali, da bo v letu 2024 tabor trajal 5 dni.
Vsi dogodki so bili res enkratni, uživali so tako otroci kot člani kluba (Jaroš Zajec, Davo Mihev, Valerija Glavica,  Miha Britovšek, Aleksander Piko), ki so bili v lanskem letu glede na število vadečih otrok, katero presega zmožnosti enega trenerja nepogrešljivi in se jim ob tej priložnosti še enkrat zahvaljujem za podporo in pomoč.
Nad plezanjem pa niso navdušeni le mladi 1x tedensko se srečuje tudi skupina odraslih (25- 65 let), katerim je skupna ljubezen do plezanja, ki s starostjo le še narašča.
Ker nam je pomembno, da znanje predajamo naprej, vsako leto organiziramo tudi tečaj plezanja v skali, katerega se lahko udeleži vsak starejši od 16 let. Pomembno je le, da ima veselje do plezanja in je odprt za nova znanja in izkušnje. V letu 2023 se je tečaja udeležilo osem tečajnikov, pet izmed njih pa ga je tudi uspešno zaključilo. Dva tečajnika sta kasneje opravila še izpit za Športnega plezalca pri Komisiji za Športno Plezanje, kar je odskočna deska za nadaljnje napredovanje in razvoj.
Seveda pa se kot v vsakem klubu tudi mi srečujemo s pomankanjem finančnih sredstev in kot že omenjeno je zanimanje za ta šport preraslo naše zmogljivosti. Z naraščanjem števila vadečih je rastla tudi potreba po novi plezalni opremi. S prošnjami za donatorska sredstva smo se obrnili na dobre ljudi, kateri so nam z veseljem priskočili na pomoč. Zbrana finančna sredstva so nam pomagala, da smo lahko kupili dva plezalna štrika, 12 plezalnih sistemov, 4 vponke, 2 grigrija, 2kg magnezija, 6 plezalnih pasov, nekaj plezalnih oprimkov, zgradili CAMPUS (pripomoček za vadbo prstov) in druge pripomočke za vadbo. Nekaj denarja je bilo namenjenega tudi sofinanciranju klubskih puloverjev za otroke. Vsem donatorjem se še enkrat zahvaljujemo za njihovo pomoč.


Ob tako uspešnem preteklem letu pa je prav, da se ozremo tudi v prihodnost. Naši cilji so jasni in želimo si, da nam jih uspe uresničiti. Še naprej se bomo trudili:
·         nadaljevati treninge za mladino in odrasle
·         pridobiti možnost izvedbe treninga na veliki steni (PCP in OŠ Črna na Koroškem)
·         organizacija in izvedba tečaja plezanja v skali za starejše od 16 let
·         organizacija in izvedba plezalnega piknika v Lavamundu za otroke
·         organizacija in izvedba plezalnih taborov (1x 3dni Mišja peč in Črni kal, 1x 3 dni Kotečnik, 2x 5 dni Kotečnik)
·         udeležba na vseh 9 tekmah Vzhodne lige
·         organizacija in izvedba klubske tekme v OŠ Črna na Koroškem
·         pridobiti dodatna sredstva za nakup opreme ter organizacijo dogodkov, povezanih z razvojem plezalne sekcije
·         organizacija in izvedba tekme Mastn Grif
·         izgradnja stranišča na plezalni steni »Šutalnica«
Imeti vizijo ne pomeni samo imeti neko željo po nečem ampak pomeni imeti strast. In mi jo imamo, imamo strast do plezanja.
Lep plezalni pozdrav;
 Monika Jamrožy in Jaroš Zajec
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

Dodaj odgovor

TERANOVA SMER

Štirje člani AK Črna, Andrej, Janja, Matevž in Marko, so 14. 1. 2024 obiskali pravljično zimsko Jezersko. Za cilj so si zadali snežno/ledno Teranovo smer

Preberi več »