Dolomiti, Tofana di Rozes

V četrtek proti večeru smo se z Denisom in Tjašo Kolar (PD TAM) prvič odpravili plezat v Dolomite. Vse skupaj je potekalo v okviru manjšega tabora našega kluba.Ker smo tja prispeli šele okoli 11 ure zvečer se odločimo, da bomo prespali na enem izmed parkirišč pod prelazom Falzarego in ne bomo iskali kampa. Načrt za prvi dan je bil namreč, da gremo plezat v Tofano di Rozes. Naslednji dan se ob 6 odpravimo proti Tofani z vrha prelaza Falzarego (napačna interpretacija italijanskega jezika -> napačno izhodišče). Po dobri uri in pol prispemo do prvega cilja, smer Constantini-Ghedina (VI-, 530m).  Z iskanjem vstopa nimamo problemov, kot tudi kasneje ne z iskanjem poteka smeri. Smer poteka po lepih in strmih prehodih na levi strani stene drugega stolpa. Po oceni je najtežja prečka v levo, ki potem pripelje na raz, ampak nekako se nam ni zdelo, da bi bistveno prekašala težavnost posameznih odsekov v ostalem delu smeri. Po nekaj urnem plezanju prispemo na vrh in sledi le še dokaj dolg sestop nazaj na parkirišče.

Zaradi navdušenja nad Tofano se odločimo, da bomo naslednji dan ponovno plezali v njej, in sicer smer Prima spigolo (V+, 430m) v prvem stolpu.  Tokrat izberemo krajši dostop do smeri (pravilen…), štartamo torej pri koči Dibona. In res, do stene prispemo v manj kot uri. Prvi del smeri je skrit za razom, tako, da na začetku ni bilo nič kaj poletno. Najtežji je drugi raztežaj, ki poteka po dobro razčlenjeni poči. Ostali del smeri lepo išče prehode levo in desno od raza.

Nad obema smerema smo bili navdušeni, tako da se zagotovo še vrnemo 🙂

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

Dodaj odgovor

TERANOVA SMER

Štirje člani AK Črna, Andrej, Janja, Matevž in Marko, so 14. 1. 2024 obiskali pravljično zimsko Jezersko. Za cilj so si zadali snežno/ledno Teranovo smer

Preberi več »