Gašperjeva poč

Letos spomladi sem se po ogrevanju v Klemenči peči, Gradiški turi in  Kleku nad Ogulinom v celoti posvetil Kozji peči v dolini Bistre. Ogledal sem si jo z vseh možnih točk in porodile so se mi ideje za kar nekaj smeri. Če mi bo vreme naklonjeno bom lahko v kratkem razkril osnovne skrivnosti te peči.

Z Ratihove pušče se lepo vidi slabe dva raztežaja dolga poč, ki preseka srednji del stene na desni strani v elegantni linji. Z Gašperjem sva se je lotila že pred dvema letoma, a je mene takrat pustila na cedilu psiha, zato sva na začetku težav obrnila. Nisem si bil še tako blizu s to pečjo kot sem si danes. Potrebni so bili ogledi, proučevanje fotografij, nočne misli na to steno – skratka nekakšna priprava. Sem pač alpinist stare šole.

Danes je šlo kot po maslu in glede na to, da je bil to prvi Gašperjev prvenstveni vzpon sva poč imenovala po njem.  Za Kozjo peč lepa in kar varna smer, če plezalec obvlada uporabo premičnih varoval.

GAŠPERJEVA POČ

Plezala 15.5.2013 Gašper Stopar in Igor Radovič.

Ocena: -V/II-IV, 165 m

Vstop je približno na sredi med Kozlovim stebrom in Desnim grebenom. Vsi potrebni klini so ostali v steni. Ponavljalcem priporočava vsaj 10 kompletov, nekaj zank za vmesno varovanje na manjšem drevju ter kak srednji in malo večji friend.

Opis: vstop je levo ob žlebu, po 15 m preko njega proti desni in navzgor po drnastem svetu na varovališče (2k, imenitno pa sede tudi friend Rock Empire št.5). Levo v poč (krasen stebriček za varovanje, malo višje pa zopet odlično sede zatič Hexentric št. 11) ter naprej po plitvi zajedi (2k) do varovališča pri drevesu. Proti levi čez plat (2k) ter po kratki drnasti gredini do konca. Čez plat navzgor na naslednjo gredino, po njej do konca in naravnost proti robu stene.

lp, G & C

 

Gašper na prvem štantu. V tistem najlepšem se nisva videla, so pa zato slike tipične za drnasto Kozjo peč
Gašper po najtežjem cugu prihaja na drugi štant
Prehod iz spodnje na zgornjo gredino
Kot se spodobi je zadnji cug vodil Gašper. Še nekaj metrov in segla si bova v roko.

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

Dodaj odgovor

TERANOVA SMER

Štirje člani AK Črna, Andrej, Janja, Matevž in Marko, so 14. 1. 2024 obiskali pravljično zimsko Jezersko. Za cilj so si zadali snežno/ledno Teranovo smer

Preberi več »