Humar – Škarja v Planjavi

Sprva nisem nameraval objaviti najinega vzpona s soplezalcem Alešem pred tednom dni. A sem po današnji turi spremenil odločitev.  Sploh zato, ker opis lahko komu koristi. V tej smeri se je dogajalo menda že marsikaj. Če bi imela boljši opis, bi s smerjo opravila že v prvem poskusu. A glede na to, da sva prvič pristopila v megli in zgrešila prečko v desno (ter splezala 3 raztežaje menda neke nove smeri) je bil takrat sestop pametna odločitev.

V drugem poskusu sva se navezala na začetku drugega raztežaja, ki te pripelje v kot na peščeno gredo, ki pelje levo. Vstop v plošče desno je takoj nad dvema klinoma, ki sta v skali ca. 15 m levo od kota oz. žleba, ki razpolavlja celotno steno. Naveze, ki se zmotijo, gredo desno prehitro ( v previse) ali prepozno (vlečejo v levo cel raztežaj). Prehod je torej desno navzgor tudi po 10-15 m, kjer Mihelič pri nekem stolpiču (jaz ga nisem videl) svetuje »siten sestop« v žleb. Kolikor sem si mesto ogledal, bi bil ta sestop res zoprn, plošče, ki peljejo v desno proti žlebu nekoliko više, pa res niso ravno lahke (V), a skala je dobra. Naslednji rahlo previsen kamin sva imela moker, ostalo je kot v Miheličevem opisu. Na vrhu znamenite zajede sva v kotu, kjer lahka skalna greda pelje v desno, pustila v višini oči na levi še en klin (eden je v skali v tleh). Za izstop sva si izbrala hrapav kamin (leva od dveh možnih variant). Lepa smer na vroč poletni junijski dan, kar vsekakor odtehta relativno dolg pristop. Če kdo v smeri najde vijoličastega frenda, se priporočava.

Hvala Francu Mišu in Matjažu Šerkeziju iz GRS in AO Kamnik za koristne informacije o smeri.

Jurij Gorjanc

IMG_4856IMG_4869 IMG_4870 IMG_4872

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

Dodaj odgovor

TERANOVA SMER

Štirje člani AK Črna, Andrej, Janja, Matevž in Marko, so 14. 1. 2024 obiskali pravljično zimsko Jezersko. Za cilj so si zadali snežno/ledno Teranovo smer

Preberi več »